Εννέα tips για να αναβαθμίσεις τις φωτογραφίες που ανεβάζεις στα social media

Τεχνολογία


Mια καλή λήψη κάνει τη διαφορά.

Όταν πριν μερικές δεκαετίες η Madonna τραγουδούσε το «Material Girl» ή τον επικό πλέον στίχο «Strike a Pose» από το θρυλικό κομμάτι «Vogue» κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το πόσο προφητικά θα αποδεικνύονταν αυτά τα δύο κομμάτια.

Διανύοντας την εποχή του materialism και του φαίνεσθαι, η εικόνα αποτελεί το άλφα και το ωμέγα. Μια εικόνα που προβάλλεται κυρίως μέσα από στιγμιαίες φωτογραφίες στα social media, εμπλουτισμένη με φίλτρα και σκιάσεις, σωστές γωνίες λήψης και ένα στιλιζαρισμένο περιεχόμενο που σου προκαλεί ενίοτε δέος ή αποστροφή, ποτέ όμως αδιαφορία, αλλιώς το παιχνίδι έχει χαθεί.

Σε κάποιους μπορεί να μοιάζει απλό και εύκολο. Ωστόσο για να δημιουργήσεις μια ελκυστική φωτογραφία, που θα ξεχωρίσει ανάμεσα στις εκατοντάδες, δεν αρκούν μόνο ένα ωραίο τοπίο και ένας καλός φωτισμός. Εφάρμοσε τα tips που ακολουθούν και κάνε το account σου ακαταμάχητο.

1. Καθάρισε τον φακό της κάμεράς σου

Κάθε καλή φωτογραφία στα social media ξεκινά με ένα καθαρό φακό. Πριν ξεκινήσεις, κάνε μερικές δοκιμαστικές  λήψεις για να δεις αν είναι όλα οκ. Καλού κακού πέρασε τον φακό σου με ένα  μαντηλάκι ή καθαριστικό γυαλιών.

2. Δοκίμασε με τρίποδο ή με βάση κινητού

Κανείς δεν αγαπά τις τρεμάμενες φωτογραφίες, εκτός κι αν αυτή είναι η καλλιτεχνική σου άποψη. Αν, όμως, σε ενδιαφέρει να πουλήσεις είναι καλό να έχεις ευκρινείς εικόνες. Σταθεροποίησε την κάμερα χρησιμοποιώντας μια αυτοσχέδια βάση, ή αγόρασε ένα τρίποδο με βάση για κινητά από το διαδίκτυο και αξιοποίησέ την σε κάθε λήψη.

3. Χρησιμοποίησε χρονοδιακόπτη

Για καλύτερη ποιότητα προσπάθησε να χρησιμοποιείς κυρίως την κάμερα στο πίσω μέρος του κινητού, παρά τον φακό μπροστά (selfie). Στις περιπτώσεις που θέλεις να είσαι κι εσύ μέσα στην εικόνα, σταθεροποίησε το κινητό σου σε μία βάση, ενεργοποίησε τον χρονοδιακόπτη και βγάλε τη «selfie» από την πίσω κάμερα!

4. Προσοχή στον φωτισμό

Ο φωτισμός είναι το παν για μα καλή φωτογραφία. Φρόντισε, λοιπόν, να έχεις τον καλύτερο είτε σε εξωτερικές λήψεις είτε σε στούντιο. Για την πρώτη περίπτωση προσπάθησε να βρεις το σημείο με τον καλύτερο φυσικό φωτισμό. Οι ειδικοί συστήνουν την πρώτη ώρα μετά την ανατολή και την τελευταία ώρα, λίγο πριν τη δύση του ηλίου. Αν η φωτογράφιση θα γίνει σε κλειστό χώρο, δεν χρειάζεται να έχεις επαγγελματικά φώτα για να κάνεις σωστή δουλειά. Αρκεί ένα ring light για εξαιρετικό φωτισμό, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας. Απενεργοποίησε το flash!  

5. Παίξε με τις γωνίες της κάμερας

Οι γωνίες μπορούν να δημιουργήσουν τη ψευδαίσθηση του βάθους και του ύψους, κάνοντας τις εικόνες σου πιο ενδιαφέρουσες. Δοκίμασε να τραβήξεις από πάνω ή από κάτω το αντικείμενο/θέμα σου.  

6. Ενεργοποίησε τις γραμμές πλέγματος

Οι γραμμές πλέγματος είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να βελτιώσεις άμεσα την ποιότητα της…Πηγή Skai