Επίθεση Τσαβούσογλου στην Αθήνα για «εργαλειοποίηση» του διεθνούς δικαίου και «παραβίαση δικαιωμάτων»

Πολιτική


Ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε την Αθήνα «πολυμήχανη» λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει την ικανότητα να εμφανίζεται ως θύμα ακόμα και όταν έχει άδικο»

Σε επίθεση εφ’ όλης της ύλης απέναντι στην Ελλάδα προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την Τετάρτη. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό TV100 άνοιξε όλη την ατζέντα της Άγκυρας για τον εναέριο χώρο, την αποστρατικοποίηση των νησιών, αλλά και τη μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης.

Ο Τσαβούσογλου απαντώντας σε ερώτηση για το πώς η «Ελλάδα ανεβάζει το θερμόμετρο στο Αιγαίο», χαρακτήρισε την Αθήνα «πολυμήχανη». «Η Ελλάδα έχει την ικανότητα να εξηγεί ότι είναι θύμα ακόμα και στην πιο άδικη θέση. Από την άλλη, η Ελλάδα λέει «δημοκρατία». Είναι από τις χώρες που παραβιάζουν περισσότερο τη δημοκρατία. Λέει ανθρώπινα δικαιώματα, λέει διεθνές δίκαιο. Είναι μια από τις χώρες που τα τηρούν λιγότερο», υποστήριξε.

 Ερντογάν εσωτερικού και Ερντογάν εξωτερικού

Η Ελλάδα αξιοποιεί το διεθνές δίκαιο όταν τη συμφέρει

Για να προσθέσει ότι «η διεθνής συμφωνία είναι μέρος του διεθνούς δικαίου» και η Ελλάδα σύμφωνα με τον ίδιο «όταν την συμφέρει το αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο. Όταν δεν την συμφέρει ακόμα και για πολύ παράλογους λόγους, πρώτα πείθει τον εαυτό της και μετά προσπαθεί να πείσει τους άλλους. Φυσικά, σε μια τέτοια κατάσταση, εμείς, ως Τουρκία, κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούμε τα δίκαια μας».

Εναέριος χώρος και υπερπτήσεις

Θίγοντας το ζήτημα του εναέριου χώρου ο τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε «η Ελλάδα είναι πλέον η μόνη χώρα στον κόσμο που διεκδικεί 10 μίλια εναέριου χώρου πάνω από 6 μίλια χωρικών υδάτων. Φυσικά, εξηγούμε το πόσο ανόητο είναι αυτό στις επιστολές που γράφουμε. Ακόμη και η αμερικανική κυβέρνηση, σε επιστολή της προς το Κογκρέσο της, λέει ότι αυτό είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο και είναι απαράδεκτο».

Και συνεχίζει επιδιώκοντας να εμφανίσει την Αθήνα ως υπεύθυνη για την πολιτική των παραβιάσεων και των υπερπτήσεων της Τουρκίας, υποστηρίζοντας «ρωτάμε την Ελλάδα «Γιατί εξοπλίσατε τα νησιά κατά παράβαση των συμφωνιών;». Στο παρελθόν το αρνείτο. Τώρα λέει «υπάρχει απειλή από την Τουρκία». Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στη…Πηγήin.gr