Επιασε δουλειά η ExxonMobil δυτικά της Κρήτης – Τι «σκανάρει» το «Sanco Swift»

Πολιτική


Το σεισμογραφικό σκάφος «Sanco Swift» ξεκίνησε ήδη το σκανάρισμα για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων ­ Το 2025 η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση από την κοινοπραξία ­ Στις αρχές καλοκαιριού του 2023 «τρυπάνε» στα Ιωάννινα και το 2024 στο Ιόνιο

Τα ελπιδοφόρα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου των δύο θαλάσσιων παραχωρήσεων της κοινοπραξίας ExxonMobil – Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) στην Κρήτη ξεκίνησε να σκανάρει… από χθες το σεισμογραφικό σκάφος «Sanco Swift» μετά την έκδοση της σχετικής NAVTEX από το Πολεμικό Ναυτικό η οποία και σηματοδοτεί τη νέα φάση των ερευνών της χώρας για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου των υδρογονανθράκων.

Το «Sanco Swift» ανήκει στη νορβηγική εταιρεία γεωφυσικών ερευνών PGS και σύμφωνα με την ενημέρωση που έδωσε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΠ) θα επιχειρήσει την πρόσκτηση 11.000 χιλιομέτρων δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων στα blocks «δυτικά της Κρήτης» και «νοτιοδυτικά της Κρήτης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παραχωρησιούχοι θα αποκτήσουν τα σεισμικά δεδομένα από την PGS έναντι αμοιβής καθώς η εντολή για τις έρευνες φέρεται να δόθηκε από το ελληνικό Δημόσιο. Μετά τη λήψη των δισδιάστατων δεδομένων προς το τέλος του 2023 θα υπάρχει η πρώτη «απεικόνιση» των γεωλογικών δεδομένων των δύο blocks και το 2024 θα πραγματοποιηθούν και τρισδιάστατες έρευνες προκειμένου πια να ακτινογραφηθούν… οι πιθανοί στόχοι γεώτρησης με μεγαλύτερη ακρίβεια. Το 2025 θα γίνει η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση από την κοινοπραξία.

Στο Ιόνιο Πέλαγος

Νωρίτερα από τα blocks της Κρήτης έχουν ξεκινήσει οι σεισμικές έρευνες στην «παραχώρηση 2» στο Ιόνιο Πέλαγος στα όρια της υφαλοκρηπίδας με την Ιταλία. Το block έχουν μισθώσει οι εταιρείες της κοινοπραξίας Energean – Helleniq Energy. Εκεί έχει πιάσει δουλειά το σκάφος της PGS «Ramform Hyperion». Οι μισθωτές προχώρησαν απευθείας σε τρισδιάστατες έρευνες (2.000 χλμ.) καθώς έχουν επιλεχθεί οι στόχοι. Ετσι η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση αναμένεται το 2024.

Το καλοκαίρι του 2023

Νωρίτερα, όμως, από αυτές τις γεωτρήσεις θα έρθει εκείνη της χερσαίας παραχώρησης των Ιωαννίνων. Η παραχωρησιούχος Energean, ετοιμάζεται για τις αρχές του καλοκαιριού του 2023 να ρίξει γεωτρύπανο προκειμένου να διαπιστώσει αν οι σεισμικές των…Πηγήin.gr