Επιβραδύνεται ο πληθωρισμός αλλά φουντώνει η ακρίβεια

Οικονομία


Επιταχύνεται επικίνδυνα ο ρυθμός αύξησης των τιμών στα είδη διατροφής και στα είδη σουπερμάρκετ με άνοδο 13,2% σε ετήσια βάση.

της Ξανθής Γούναρη

Τον Αύγουστο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε έστω και οριακά, παραμένοντας ωστόσο πάνω από το 11%. Συγκεκριμένα, ο δείκτης των τιμών καταναλωτή με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκε στο 11,4% από 11,6% τον Ιούλιο και 12,1% τον Ιούνιο.

Αν και η αποκλιμάκωση στις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος φαίνεται να συγκράτησαν την εκρηκτική πορεία του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, στο φυσικό αέριο οι τιμές εκτινάχθηκαν προϊδεάζοντας για το τι θα συμβεί τον Σεπτέμβριο.

Ξέφυγε…

Ωστόσο από την ανάλυση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ διαπιστώνεται ότι η ακρίβεια έχει πια «ξεφύγει» από τα προϊόντα ενέργειας (φυσικό αέριο +261,3%, πετρέλαιο θέρμανσης +65,1%, ηλεκτρισμός +38,% και καύσιμα – λιπαντικά +21,5%) και έχει εδραιωθεί στην «καρδιά» των οικογενειακών προϋπολογισμών.

Υπηρεσίες και βασικά είδη πρώτης ανάγκης γίνονται μήνα με τον μήνα σημαντικά ακριβότερα.

Ειδικότερα, αυξήσεις καταγράφηκαν τον Αύγουστο στις μεταφορές, καθώς στις μετακινήσεις με αεροπλάνο καταγράφηκαν αυξήσεις 71,4%, με ταξί 32,9% και με πλοίο 25,4%.

Την ίδια ώρα, τον Αύγουστο σε ετήσια βάση τα εισιτήρια σε κινηματογράφους και θέατρα αυξήθηκαν κατά 13,9%, τα πακέτα διακοπών κατά 12,6%, ενώ ανατιμήσεις 16% καταγράφονται στα ξενοδοχεία.

Επιπλέον, τα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού αυξήθηκαν κατά 13,6%, τα έπιπλα και διακοσμητικά είδη κατά 7,1%, τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα σε ποσοστό 15,9%, ενώ τα καινούργια 12,9%.

Εξάλλου και εν όψει του νέου σχολικού έτους, οι τιμές στη γραφική ύλη και στα υλικά σχεδίασης αυξήθηκαν κατά 8% τον Αύγουστο έναντι του αντίστοιχου μήνα πέρυσι.

Ανοδος των τιμών

Οπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ρυθμός ανόδου των τιμών στα τρόφιμα και στα είδη σουπερμάρκετ τους τελευταίους μήνες συνεχώς επιταχύνεται.

Ετσι, παρά τη συγκράτηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο 11,4%, τα προϊόντα διατροφής κατέγραψαν αύξηση κατά 13,2% σε ετήσια βάση. Το ίδιο είχε συμβεί και τον Ιούλιο και τον Ιούνιο,  πιέζοντας δραματικά τόσο τα νοικοκυριά των χαμηλότερων εισοδημάτων όσο και, πλέον,…Πηγήin.gr