Ερντογάν: Η «κρυφή» ατζέντα των τουρκικών προκλήσεων

Πολιτική


Με μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων επιχειρεί η Τουρκία να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο και να στείλει «μηνύματα» σε συμμάχους της Ελλάδας, όπως οι ΗΠΑ

Υποτίθεται ότι τα καλοκαίρια στο Αιγαίο πρέπει να επικρατεί «ηρεμία». Αυτό επιβάλλει τουλάχιστον το «μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ» του 1988, αλλά και η πρακτική που ακολουθούσαν Ελλάδα και Τουρκία τα προηγούμενα χρόνια, με τη «συνήθεια» να διαταράσσεται από το 2020 και μετά.

Η τουρκική πλευρά εμφανίζεται να εργαλειοποιεί την πολιτική των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων, στο πλαίσιο του «γκριζαρίσματος» νησιών του Αιγαίου που επιδιώκει αλλά και επιβολής νέων τετελεσμένων με στόχο να σφραγίσει τη «Γαλάζια Πατρίδα».

Διαβάστε επίσης – Milliyet: Θα πήγαινε η Τουρκία σε πόλεμο για το Αιγαίο

Υπερπτήσεις και παραβιάσεις που δεν σταματάνε ούτε σε περιόδους αργιών και μεγάλης τουριστικής κίνησης, ενώ δεν παραλείπουν να επιχειρούν να στείλουν και τα δικά τους «μηνύματα» και σε συμμάχους της Ελλάδας, όπως οι ΗΠΑ. Με την παραβίαση λίγα μίλια από τη βάση της Αλεξανδρούπολης τον Μάιο να χαρακτηρίζεται ως ενδεικτική της σκλήρυνσης της στάσης της Αγκυρας.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το μπαράζ 39 παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας τον Δεκαπενταύγουστο, με τρεις υπερπτήσεις και τρεις εμπλοκές. Με τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη να συνεχίζονται και τις επόμενες ημέρες, καθώς την Τετάρτη σημειώθηκαν συνολικά 45 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, εκ των οποίων η μία ήταν υπέρπτηση.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ οι παραβιάσεις έγιναν από 12 μαχητικά F-16 και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, τα οποία αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν.

Τα F-16

Και όλα αυτά ενώ η Τουρκία βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων με τις ΗΠΑ σχετικά με το αίτημά της για τα F-16. Και με τους τούρκους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών, Χουλουσί Ακάρ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να ξεκαθαρίζουν ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να αποδεχθεί τους όρους που επιχειρείται να της τεθούν από την Ουάσιγκτον σε σχέση με την απόκτησή τους και αφορούν την πολιτική των παραβιάσεων και των υπερπτήσεων.

Ο Τσαβούσογλου άλλωστε έχει επισημάνει σε πρόσφατη συνέντευξή του (τουρκικό TV 100) ότι ακόμα και η αμερικανική κυβέρνηση διαφωνεί με την…Πηγήin.gr