Ευλογιά των πιθήκων: Πάνω από 4.000 κρούσματα παγκοσμίως

Υγεία


Οι δύο κλάδοι του ιού και η μετάδοση μέσω σεξουαλικής οδού.

Πάνω από 4.000 είναι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων παγκοσμίως, πέραν των χωρών της Αφρικής.

Η τρέχουσα διασπορά του ιού παρουσιάζει ασυνήθιστα χαρακτηριστικά και εξαιρετικά μεγάλη μετάδοση για το είδος του ιού. Οι πληροφορίες σχετικά με την επιδημιολογία της νόσου, τις πηγές μόλυνσης και τους τρόπους μετάδοσης, ωστόσο, είναι περιορισμένες, καθιστώντας δύσκολη την πρόβλεψη του αντίκτυπου της επιδημίας στη δημόσια υγεία, εν μέσω μάλιστα της αναζωπύρωσης των κρουσμάτων COVID-19.

  • «Ξεχασμένες» ασθένειες από το παρελθόν απειλούν την Ευρώπη – Τι συμβαίνει με ευλογιά των πιθήκων, πολιομυελίτιδα, χολέρα

Οι επιστήμονες φοβούνται την ύπαρξη μεταλλάξεων, χωρίς ωστόσο να μπορούν ακόμη να το τεκμηριώσουν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αλλά και άλλοι υγειονομικοί Οργανισμοί σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ανησυχούν για το πρόσφατο παγκόσμιο ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων, ενώ ταυτόχρονα ο ΠΟΥ δέχεται και έντονη κριτική για ετεροχρονισμένη αντίδραση στις παγκόσμιες ιογενείς απειλές.

Από τις 21 Μαΐου 2022, ωστόσο, και μέχρι σήμερα περισσότερα από 4.100 κρούσματα (επιβεβαιωμένα και ύποπτα) έχουν εντοπιστεί σε τουλάχιστον 40 χώρες εκτός Αφρικής και οι νέες διαγνώσεις συνεχίζονται καθημερινά.

Οκτώ χώρες (οι 6 εκ των οποίων ευρωπαϊκές) εμφανίζουν τριφήφιο αριθμό κρουσμάτων, ενώ στη χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής -σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την Πέμπτη (23/6)– τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα και ένα ακόμη ύποπτο, το οποίο εξετάζεται στα ειδικά εργαστήρια.

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη διασπορά, σύμφωνα με το monkeypox.global.health, που αποτυπώνει τα κρούσματα σε πραγματικό χρόνο είναι: Ηνωμένο Βασίλειο (910 κρούσματα), Ισπανία (736), Γερμανία (676), Πορτογαλία (348), Γαλλία (330), Καναδάς (225), Ολλανδία (211), Ηνωμένες Πολιτείες (173) και Ιταλία (127).

Ακολουθούν το Βέλγιο (77), η Ελβετία (55), η Ιρλανδία (28), Αυστρία (20) κ.α.

Δείτε τον σχετικό χάρτη του monkeypox.global.health με τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο

Περισσότερα πλέον τα κρούσματα εκτός Αφρικής

Μέχρι πρόσφατα, η ευλογιά των πιθήκων περιοριζόταν κυρίως στην Κεντρική και Δυτική Αφρική, με κάποιες χιλιάδες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ετησίως. Τα…Πηγήin.gr