Ευρωπαϊκός διχασμός για το πλαφόν στο φυσικό αέριο: Χάσμα Γερμανίας – ΕΕ για την ενέργεια

Κόσμος


Τα όρια της Κομισιόν και των Ευρωπαίων ηγετών δοκιμάζει η στάση της Γερμανίας απέναντι στην ενεργειακή κρίση –  Από τη μια βάζει εμπόδια σε δραστικά μέτρα για όλη την Eυρώπη, από την άλλη προωθεί εθνικό πακέτο μαμούθ 200 δισ. ευρώ

Στα δυο είναι χωρισμένη η Ευρώπη λίγες ώρες πριν οι ηγέτες καθίσουν στο καυτό τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ενεργειακή κρίση στην Πράγα. Στο επίκεντρο των αντιδράσεων η Γερμανία η απόφαση της οποίας να κινηθεί μονομερώς προωθώντας εθνικό πακέτο μαμούθ 200 δις την ώρα που απορρίπτει τη λύση του πλαφόν, δοκιμάζει τις αντοχές της ευρωπαικής αλληλεγγύης και την ίδια τη συνοχή της Ευρώπης.

Στο πλερό του Σολτς ο Ρούτε – Στο τραπέζι τα αδιάθετα 230 δις του Ταμείου Ανάκαμψης 

Στο πλευρό του ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μάρκ Ρούτε με τον οποίο σε κοινή συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα αδιάθετα 230 δις του ταμείου ανάκαμψης.

Ωστόσο, αυτά τα χρήματα είναι λίγα για τα κράτη μέλη και δεν μπορεί η κάθε μια χώρα να πάρει όσα θέλει.Υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι ανάμεσα σε αυτούς και η δημοσιονομική πειθαρχία. 

Πρέπει να τεθεί ένα πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου , πρέπει με κάποιο τρόπο η τιμή του φυσικού αερίου να αποσυνδέεται από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ενώ η αγορά, η αποθήκευση, η διανομή του να γίνουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο ευρωπαϊκή, κοινοτική υπόθεση. Και σε μια τέτοια αναγκαιότητα δεν μπορούν να αντισταθούν εθνικοί μικρούπολογισμοί που υπονομεύουν συνολικά την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η φωτιά του ευρωπαϊκού διχασμού φουντώνει καθώς η Γερμανία επιμένει στο πακέτο των 200 δις ευρώ για τους δικούς της καταναλωτές. 

«Πρόκειται για παρεξήγηση…το πακέτο μας δεν είναι δυσανάλογο, μάλιστα είναι ανάλογο αν συγκρίνουμε το μέγεθος και την τρωτότητα της γερμανικής οικονομίας», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κριστιάν Λίντνερ.

Ο ένας μετά τον άλλο οι εταίροι της Γερμανίας στην Ενωση, την κατηγορούν για έλλειψη αλληλεγγύης καθώς η Γερμανία περιχαρακώνεται στα εθνικά της συμφέροντα.  

«Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κοινό Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων για την ενεργειακή κρίση κι αυτό είναι η αρχή ενός κανιβαλισμού στην Ένωση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

«Έξι μήνες πριν λέγαμε, δεν θα αντέξουμε με τα φορολογικά επιδόματα. Πιστεύω ότι τώρα πολλά κράτη μέλη έχουν καταλάβει ότι πρόκειται για μια πορεία μη βιώσιμη, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», σημείωσε ο πρωθυπουργός Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κροο. 

Κίτρινη κάρτα στη Γερμανία και από τον κοινοτικό επίτροπο…Πηγή Skai