Ευρώπη: Τέσσερις χώρες προσφέρουν βοήθεια για την ενίσχυση της παροχής φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν

Οικονομία


Ποιες είναι οι τέσσερις χώρες που θα επιχειρήσουν να ενισχύσουν την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας πρότειναν την αποστολή πρόσθετης προμήθειας φυσικού αερίου για το οποίο έχει δεσμευτεί το Αζερμπαϊτζάν να παρέχει στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά εναλλακτικούς προμηθευτές αντί της Ρωσίας μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

  •  Πολιτική συμφωνία στην ΕΕ για να μετριαστούν οι υψηλές τιμές ενέργειας

Τι δήλωσε ο Ράντεφ

Μιλώντας σε μια συνάντηση με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο Ράντεφ τόνισε ότι αυτές οι τέσσερις χώρες της ΕΕ έχουν προσφέρει τα δίκτυά τους για να επιτρέψουν ταχύτερες και φθηνότερες αποστολές αζερικού φυσικού αερίου στην κεντρική, δυτική και νότια Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε τον Ιούλιο ένα μνημόνιο κατανόησης με το Αζερμπαϊτζάν για τον διπλασιασμό των εισαγωγών αζερικού φυσικού αερίου σε τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως έως το 2027.

«Μέσα στα επόμενα χρόνια θα διπλασιάσουμε τουλάχιστον την παραγωγή και θα εξάγουμε στην Ευρώπη. Διαθέτουμε τους πόρους», είπε ο πρόεδρος Αλίεφ σε δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ότι η χώρα του είναι επί χρόνια ένας αξιόπιστος εταίρος και προμηθευτής.

Ο αγωγός TAP, το τελευταίο σκέλος του δικτύου αγωγών του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, μετέφερε πέρυσι περισσότερα από 8 bcm αζερικού φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία. Το Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζει μια αύξηση κατά 40% στα 11,2 bcm φέτος.

Ο πρόεδρος Ράντεφ ανέφερε ότι μια άλλη διαδρομή θα μπορούσε να είναι ταχύτερη και φθηνότερη για να αναλάβει κάποιους από τους επιπλέον όγκους.

«Αυτό που προσφέρεται θα επιτρέψει… άμεση μεταφορά αζερικών προμηθειών μέσω των ολοκληρωμένων δικτύων φυσικού αερίου αυτών των χωρών», δήλωσε ο Ράντεφ.

Ο Βούλγαρος πρόεδρος θα συζητήσει την ιδέα με άλλους ηγέτες των Βαλκανίων και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία καταφτάνει στη Σόφια αύριο Σάββατο για την επίσημη έναρξη σύνδεσης φυσικού αερίου μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας που θα μεταφέρει αρχικά 1…Πηγήin.gr