Εφορία: Περνάει από κόσκινο 2.500 μεταβιβάσεις ακινήτων

Οικονομία


Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός κάνει «φύλλο και φτερό» υποθέσεις γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών για να διαπιστώσει εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις απαλλαγής από τους φόρους

Χιλιάδες φακέλους με μεταβιβάσεις ακινήτων λόγω αγοράς, κληρονομιάς, γονικής παροχής και δωρεάς ανοίγει η Εφορία. Ο έλεγχος επικεντρώνεται σε 2.500 υποθέσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται «υψηλού κινδύνου» για τη διάπραξη φοροδιαφυγής, καθώς και για ξέπλυμα χρήματος.

Ηδη, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός έλαβε εντολή από τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή να κάνει «φύλλο και φτερό» τις υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου που αφορούν μη ετήσιες υποχρεώσεις. Δηλαδή, εξαιρούνται υποθέσεις που αφορούν την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ ή δημοτικών τελών.

Συνιδιοκτησία σε ακίνητο, μια ανοιχτή «πληγή»

Οι έλεγχοι αυτοί εντάσσονται στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2023, το οποίο προβλέπει ακόμη τη διενέργεια 25.500 φοροελέγχων από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης, με το 70% των υποθέσεων να είναι της τελευταίας 5ετίας.

Ψηλά στη λίστα βρίσκονται οι υποθέσεις Φορολογίας Κεφαλαίου του έτους 2017, για τις οποίες λήγει η προθεσμία της Φορολογικής Διοίκησης να εκδώσει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου στις 31 Δεκεμβρίου 2023 και οι οποίες αφορούν ακίνητα τα οποία δεν εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας, δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση προσωρινής αξίας της ΔΟΥ και η διαφορά δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης υπερβαίνει το 30% ή η αξία της προεκτίμησης υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ.

Τι θα ελέγχουν

Στις περιπτώσεις αυτές ελέγχονται οι προϋποθέσεις απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης, το εμβαδόν των ακινήτων, καθώς και η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο τιμή του ακινήτου.

Επίσης, σε κάθε περίπτωση, ζητείται από τις υπηρεσίες η προσκόμιση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ για τα μεταβιβαζόμενα ακίνητα. Επίσης ελέγχεται εάν το τέκνο δικαιούται απαλλαγή από τον φόρο γονικής παροχής λόγω πρώτης κατοικίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι εφοριακοί ελέγχουν εάν:

  • Το τέκνο που είχε ζητήσει την απαλλαγή, ο σύζυγος και τα ανήλικα τέκνα τους δεν έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε άλλη κατοικία ή ιδανικό μερίδιο κατοικίας που…Πηγήin.gr