Ζαπορίζια: Μέσω βομβαρδισμών έφτασαν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις οι επιθεωρητές

Κόσμος


Συνεχίζεται το πινγκ πονγκ κατηγοριών ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα

Ομάδα ειδικών του ΟΗΕ έφθασε σήμερα στο συγκρότημα του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια προκειμένου να αποτιμήσει τον κίνδυνο μιας διαρροής ραδιενέργειας αφού καθυστέρησαν για αρκετές ώρες λόγω βομβαρδισμών κοντά στην περιοχή των εγκαταστάσεων.

Η Ρωσία και η Ουκρανία κατηγόρησαν η μία την άλλη ότι προσπαθεί να υπονομεύσει την αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στον σταθμό στη νότια-κεντρική Ουκρανία, που τελεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων αλλά λειτουργεί με το ουκρανικό προσωπικό του.

Οι συνθήκες στο πυρηνικό εργοστάσιο, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, επιδεινώνονται τις τελευταίες εβδομάδες με τη Μόσχα και το Κίεβο να κατηγορούν ο ένας τον άλλο ότι βομβαρδίζει την περιοχή και προκαλώντας φόβους για μια πυρηνική καταστροφή τύπου Τσέρνομπιλ.

Δημοσιογράφος του Reuters είδε την ομάδα του ΔΟΑΕ να φθάνει σε μια μεγάλη αυτοκινητοπομπή με ισχυρή παρουσία Ρώσων στρατιωτών σε κοντινή απόσταση. Ουκρανική πηγή με γνώση της κατάστασης δήλωσε στο Reuters πως η αποστολή «μπορεί να αποδειχθεί πιο σύντομη από ό,τι σχεδιαζόταν».

Νωρίτερα, η ουκρανική κρατική εταιρία ατομικής ενέργειας Energoatom δήλωσε πως οι ρωσικοί βομβαρδισμοί οδήγησαν στο κλείσιμο του ενός από τους μόλις δύο εν λειτουργία αντιδραστήρες του σταθμού, ενώ η Μόσχα δήλωσε πως απέτρεψε μια ουκρανική προσπάθεια να καταληφθεί το εργοστάσιο.

Δημοσιογράφος του Reuters στην κοντινή, υπό ρωσικό έλεγχο, πόλη Ενερχοντάρ είπε πως ένα κτίριο κατοικιών επλήγη από τον βομβαρδισμό, αναγκάζοντας τους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο σε ένα υπόγειο. Δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί ποιος ευθύνεται για τα πυρά.

Ο διορισμένος από τους Ρώσους κυβερνήτης του τομέα της Ζαπορίζια, Γεβγκένι Μπαλίτσκι, δήλωσε πως τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν σε ουκρανικό, όπως είπε, βομβαρδισμό της Ενερχοντάρ που κατέστρεψε επίσης τρία νηπιαγωγεία και το Σπίτι του Πολιτισμού. Το πρωί σημειώθηκε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην πόλη, είπε.

Οι επιθεωρητές του ΔΟΑΕ, φέροντας θωράκιση σώματος και ταξιδεύοντας σε λευκά, θωρακισμένα τζιπ με διακριτικά του ΟΗΕ, ανακόπηκαν στο πρώτο σημείο ελέγχου έξω από τη Ζαπορίζια έπειτα από αναφορές για βομβαρδισμούς.

Η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο ότι προσπάθησε να καταλάβει τον σταθμό μερικές ώρες πριν από την αναμενόμενη άφιξη της ομάδας του ΔΟΑΕ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως έως 60 Ουκρανοί στρατιώτες πέρασαν τον ποταμό Δνείπερο, που χωρίζει την περιοχή που κατέχουν οι δύο πλευρές, με βάρκες στις 6:00 π.μ. τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), σε μια «πρόκληση», όπως τη χαρακτήρισε, με σκοπό να διαταραχθεί η επίσκεψη του ΔΟΑΕ.

Το υπουργείο ανέφερε πως «ελήφθησαν μέτρα» προκειμένου να εξουδετερωθούν…Πηγή Skai