Ηλεκτρικές διασυνδέσεις: Κόμβος πράσινης ενέργειας η Ελλάδα με 4 έργα

Οικονομία


Τα projects με Αυστρία – Γερμανία, Κύπρο – Ισραήλ, Αίγυπτο και Ιταλία

Λεωφόρους πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή μέχρι την Βόρεια και Νοτιοανατολική Ευρώπη ανοίγει η Ελλάδα, επιδιώκοντας να καταστεί πύλη εναλλακτικών πηγών εφοδιασμού της Ε.Ε.

Τέσσερις μεγάλες διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις που δρομολογούνται από τον ΑΔΜΗΕ με την πολιτική στήριξη της κυβέρνησης ενδυναμώνουν επίσης το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας με έμπειρους αναλυτές και αρμόδιους αξιωματούχους να δίνουν τον ακόλουθο τίτλο – σύνθημα: «Η Ελλάδα των τεσσάρων καλωδίων…».

  •  COP27: Mια ακόμη σύνοδος για το περιβάλλον καταδικασμένη σε αποτυχία

Η μεγάλη ανάγκη της χώρας μας είναι αφενός να εξάγει τις ποσότητες πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγουν στην επικράτεια της έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και μεταφέρει αντίστοιχη ισχύς από φωτοβολταϊκά που αναπτύσσονται στην Αίγυπτο και χώρες της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη.

Εξαγωγέας πράσινης ενέργειας

Για να αντιληφθεί κανείς τη δυναμική της εγχώριας παραγόμενης πράσινης ενέργειας αρκεί να σημειωθούν τα στοιχεία που πρόσφατα έκαναν γνωστά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Μάργαρης. Η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ σήμερα στη χώρα μας αγγίζει τα 10 Γιγαβάτ.

Επιπροσθέτως, έργα ισχύος 10 με 12 Γιγαβάτ έχουν δεσμεύσει χώρο στο σύστημα ηλεκτρισμού ανεβάζοντας τα επόμενα χρόνια τη συνολική ισχύ της πράσινης ενέργειας στα 22 Γιγαβάτ. Ο Διαχειριστής μέχρι το 2030 με τα έργα στο σύστημα υψηλής τάσης της χώρας θα δημιουργήσει χώρο άνω των 28 Γιγαβάτ.

Την ίδια στιγμή η μέση ισχύς της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρισμού είναι μόλις στα 6 Γιγαβάτ. Συνεπώς υπάρχει υπερ-πλεόνασμα πράσινης ενέργειας για εξαγωγές πράσινης και καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικές πηγές ενεργειακού εφοδιασμού προκειμένου να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και τα ορυκτά καύσιμα, συνολικά.

Οι τέσσερις μεγάλες ηλεκτρικές διασυνδέσεις είναι:

Ελλάδα – Αυστρία – Γερμανία

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αυστρία και τη Γερμανία έγινε γνωστό πρόσφατα από τον υπουργό…Πηγήin.gr