Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς διαμορφώνονται οι λογαριασμοί με την κλιμακωτή επιδότηση

Οικονομία


Σε τρεις κλίμακες η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα για νοικοκυριά • Τι θα ισχύσει για το φυσικό αέριο.

Άνω του 50% θα είναι η εξοικονόμηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά, από την κρατική επιχορήγηση, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας, η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος θα μπορεί να φτάσει έως και το 74%, βοηθώντας έτσι σημαντικά στους οικονομικούς προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

Τα παραδείγματα και η έξτρα επιδότηση

Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, η επιδότηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Οκτώβριο θα είναι κλιμακωτή.

Συγκεκριμένα, θα υπάρχουν τρεις κλίμακες επιδοτήσεων για τους οικιακούς καταναλωτές, ενώ η επιδότηση θα αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Μάλιστα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε στη δημοσιότητα και κάποια παραδείγματα, που δείχνουν τα ποσά που θα αντιστοιχούσαν σε τρεις διαφορετικές καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος, πριν και μετά την εφαρμογή των μέτρων.

Στη δεύτερη και την τρίτη κλίμακα, όσα νοικοκυριά μειώσουν κατά 15% την ημερήσια κατανάλωση συγκριτικά με πέρυσι, θα επωφεληθούν με επιπλέον 0,05€ στην κιλοβατώρα και θα πέσουν κατά μία κλίμακα αντιστοίχως, μία επιβράβευση όμως που δε θα δει η πρώτη κλίμακα, δηλαδή το 90% των νοικοκυριών.

Ειδικότερα:

• Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400ΚWh/μήνα: Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις 236 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 62 ευρώ.

• Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700ΚWh/μήνα: Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις 413 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 118 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει 108 ευρώ.

• Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200ΚWh/μήνα: Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις: 708 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά: 230 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει 194.8 ευρώ.

«Μηδενικό» το Κοινωνικό Τιμολόγιο

Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η κάλυψη της αύξησης στην αξία του ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, καθώς θα φτάνει στα 485 €/MWh.

Η επιδότηση σε…Πηγήin.gr