Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι θα πληρώσουν οι καταναλωτές ανά πάροχο

Οικονομία


Ξεπερνούν κάθε προηγούμενο οι κρατικές επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος. Ποια η έξτρα χρέωση των καταναλωτών για τον νέο αποθεματικό λογαριασμό;

Ξεπερνούν κάθε προηγούμενο οι κρατικές επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος για τις καταναλώσεις Σεπτεμβρίου.

Με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να κινείται πλέον σε αχαρτογράφητα μονοπάτια, οι ενεργειακοί πάροχοι, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα ρεκόρ στις χονδρεμπορικές τιμές αερίου και ρεύματος διαμόρφωσαν προ ημερών, στην πλειονότητά τους, τιμοκαταλόγους «φωτιά» (από 67,9 λεπτά έως 1,0804 ευρώ) τους οποίους έρχεται πλέον η κυβέρνηση «πυροσβεστικά» να περιορίσει.

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, για τον μήνα Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση θα διαθέσει 1,9 δισ. ευρώ, για να επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ειδικά για τα οικιακά τιμολόγια η επιδότηση είναι στα 639 ευρώ η μεγαβατώρα, δηλαδή 63,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα (kWh).

  •  Μάντζος: Πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος για να μην επιβαρύνεται μόνο ο προϋπολογισμός

Δραστική μείωση στην τελική τιμή

Έτσι, με την επιδότηση – ρεκόρ στις οικιακές παροχές, τα ονομαστικά τιμολόγια ρεύματος που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές τις προηγούμενες ημέρες, μειώνονται δραστικά με την τελική τιμή που θα καταβάλλουν οι καταναλωτές να κυμαίνεται (ανάλογα με τον πάροχο) από 4 λεπτά/kWh έως και 35 λεπτα/kWh. Τιμές που οι καταναλωτές δεν είχαν δει ούτε πριν την ενεργειακή κρίση.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι εάν συνυπολογιστούν και οι εκπτώσεις συνέπειας που παρέχουν ορισμένοι πάροχοι στους πελάτες τους, οι τιμές είναι ακόμη χαμηλότερες. Ειδικότερα, η τιμή της kWh στην εταιρεία «Φυσικό Αέριο» από 67,9 λεπτά μειώνεται με την κρατική επιδότηση στα 4 λεπτά/kWh ενώ με την έκπτωση συνεπείας (20%) που προσφέρει περιορίζεται στα 2 λεπτά / kWh.

Το τιμολόγιο του Ήρωνα

Οσον αφορά το τιμολόγιο του Ήρωνα, το «Ήρων Generous Home». Η ονομαστική τιμή της κιλοβατώρας είναι για τις καταναλώσεις Σεπτεμβρίου στα 75 λεπτά/kWh και με την κρατική επιδότηση φτάνει τα 11,1 λεπτά / kWh, αλλά εάν συνυπολογιστεί και η έκπτωση συνεπείας (20%) ο λογαριασμός του ρεύματος γίνεται… πιστωτικός καθώς φτάνει στην αρνητική χρέωση – 3,9 λεπτά/kWh. Ωστόσο, η έκπτωση…Πηγήin.gr