ΗΠΑ – Κίνα: Αντιπαράθεση με αιχμή τη συμφωνία για το λιμάνι του Αμβούργου

Οικονομία


«Η Κίνα να μην αποκτήσει έλεγχο σε τερματικό σταθμό του Αμβούργου», λένε οι ΗΠΑ στη Γερμανία. Για «διπλωματία του εξαναγκασμού» κάνει λόγο το Πεκίνο.

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με αφορμή την αμφιλεγόμενη συμφωνία που αφορά τερματικό σταθμό στο λιμάνι του Αμβούργου.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν «κανένα δικαίωμα» να παρεμβαίνουν στη συνεργασία της Κίνας με τη Γερμανία, υπογράμμισε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στην Ουάσινγκτον, που νωρίτερα «συνέστησε με έμφαση» στο Βερολίνο,  να μην επιστρέψει στο Πεκίνο να αποκτήσει έλεγχο σε τερματικό σταθμό του Αμβούργου.

  • Φτάσαμε στο τέλος της παγκοσμιοποίησης; Η Κίνα, η Δύση και η μάχη για την πρωτοκαθεδρία

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία ενέκρινε την πώληση ποσοστού 24,9% του τερματικού σταθμού στην Cosco. Λόγω της υπόθεσης η εφημερίδα Bild χαρακτηρίζει τον καγκελάριο «China Σολτς».

«Διπλωματία του εξαναγκασμού»

Η αμερικανική παρέμβαση είναι ενδεικτική της πρακτικής της διπλωματίας εξαναγκασμού, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζάο Λιτζιάν σε δημοσιογράφους κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεκίνο.

«Η πραγματική συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Γερμανίας είναι ένα ζήτημα για τις δύο κυρίαρχες χώρες, οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να βάλλουν εναντίον αυτού αναίτια και δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ανακατεύονται και να παρεμβαίνουν», δήλωσε ο Τζάο σήμερα, μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στο Πεκίνο όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Η παρέμβαση των ΗΠΑ

Νωρίτερα υπήρξε παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στο Βερολίνο, ώστε να μην επιστρέψει στο Πεκίνο να αποκτήσει έλεγχο σε τερματικό σταθμό του Αμβούργου, όπως δήλωσε την Τετάρτη, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

“Η πρεσβεία ήταν πολύ ξεκάθαρη στο γεγονός ότι προτείναμε με δυναμικό τρόπο ότι η Κίνα δεν θα πρέπει να έχει ένα ποσοστό άσκησης ελέγχου. Όπως είδατε όταν έγινε αναπροσαρμογή της συμφωνίας, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο”, δήλωσε ένας αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών μιλώντας ανώνυμα.

Το να διασφαλισθεί ότι η πόλη του Αμβούργου και το ίδιο το λιμάνι εξακολουθούν να έχουν την…Πηγήin.gr