Η διατροφή που προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού

Υγεία


Οι γυναίκες που βάζουν στο πιάτο τους τρόφιμα φυτικής προελεύσεως αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της κακοήθειας n Τι έδειξε νέα, πολυετής μελέτη n Ποια διατροφή δρα προστατευτικά και ποια επιβαρυντικά

Η διατροφή έχει αποδειχθεί πως συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της καλής υγείας. Είναι ενδεικτικό πως οι γυναίκες που προσέχουν τι βάζουν στο πιάτο τους μετά την κλιμακτήριο αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού.

Αρκεί, όπως δείχνει νέα έρευνα, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες γυναίκες, να επιλέγουν τις σωστές τροφές. Ποιες είναι αυτές; Τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, καθώς σε αυτά απέδωσαν οι επιστήμονες τη μείωση του κινδύνου – που σημειωτέον υπολογίστηκε κατά 14% κατά μέσον όρο.

  •  Αισιόδοξα στοιχεία: Πιο συχνός ο καρκίνος, όμως ζούμε περισσότερο

Παρ’ όλα αυτά, η ερευνητική ομάδα έκανε ένα βήμα παραπέρα δημιουργώντας μία λίστα με εκείνα τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης τα οποία είναι πιο ωφέλιμα. Πιο συγκεκριμένα, την προστασία αυτή αποκόμιζαν μόνο όσες είχαν υψηλά στις καθημερινές προτιμήσεις τους τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια και τα φυτικά έλαια. Επίσης, στην ίδια λίστα συμπεριλαμβάνονται το τσάι και ο καφές – χωρίς όμως ζάχαρη.

Είναι σημαντικό, δε, να υπογραμμιστεί πως οι σωστές διατροφικές επιλογές τους λειτουργούσαν ως ασπίδα προστασίας παρότι κατανάλωναν περιστασιακά κόκκινο κρέας και πουλερικά.

Αντιθέτως, οι συνομήλικές τους των οποίων η διατροφή ήταν κατά βάση ανθυγιεινή, παρότι περιείχε πολλά φυτικής προέλευσης τρόφιμα, δεν απολάμβαναν τα ίδια οφέλη όπως φάνηκε από τα δεδομένα της ίδιας μελέτης. Τέτοιου είδους διατροφή ήταν αυτή στην οποία πρωταγωνιστούσαν οι φρουτοχυμοί με προσθήκη ζάχαρης, τα επεξεργασμένα δημητριακά (π.χ. λευκά μακαρόνια, λευκά δημητριακά πρωινού κ.λπ.), οι πατάτες, τα ροφήματα με ζάχαρη αλλά και οι γλυκές απολαύσεις. Μάλιστα, όσες είχαν υιοθετήσει κακές διατροφές συνήθειες διέτρεχαν κατά 20% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού.

Η μελέτη

Η μελέτη ξεκίνησε το 1993. Τότε οι γυναίκες που εντάχθηκαν σε αυτή συμπλήρωσαν ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο διατροφής, διαδικασία που επανέλαβαν και το 2005….Πηγήin.gr