Η διατροφή ως μέσο πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού

Υγεία


Το 2020, ο καρκίνος του μαστού έγινε ο πιο συχνά διαγνωσμένος τύπος καρκίνου παγκοσμίως – Περίπου 2,26 εκατομμύρια γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού και περίπου 685.000 γυναίκες έχασαν τη μάχη με τη νόσο. 

Ο καρκίνος χαρακτηρίζεται από μία αφύσικη κυτταρική ανάπτυξη, με πιθανότητα εισβολής ή διάδοσης σε όλο το σώμα, καθώς ο φυσιολογικός μηχανισμός ελέγχου σταματά να λειτουργεί.

Το 2020, ο καρκίνος του μαστού έγινε ο πιο συχνά διαγνωσμένος τύπος καρκίνου παγκοσμίως. Περίπου 2,26 εκατομμύρια γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού και περίπου 685.000 γυναίκες έχασαν τη μάχη με τον καρκίνο.

Αιτίες καρκινογένεσης:

Οι συχνότερες αιτίες καρκινογένεσης εστιάζουν στους:

• Γενετικούς παράγοντες (προδιαθεσικό υπόστρωμα)

• Ανοσολογικούς παράγοντες (λοιμώξεις από ιούς)

• Περιβαλλοντικούς παράγοντες (ακτινοβολία, ήλιος, ατμόσφαιρα, κάπνισμα, διατροφή)

Συστάσεις για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση:

Οι συστάσεις σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου δεν διαφέρουν σημαντικά από τις συστάσεις του γενικού πληθυσμού. Συγκεκριμένα αφορούν:

• Φυσιολογικό και υγιές βάρος

• Αυξημένη φυσική δραστηριότητα

• Μειωμένη κατανάλωση οινοπνεύματος

• Αποφυγή καπνίσματος

• Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες

• Τρόφιμα χαμηλών λιπαρών

• Καλές πηγές άπαχης πρωτεΐνης

• Κανόνες κατάλληλης επεξεργασίας, προετοιμασίας και ψησίματος φαγητού

• Αποφυγή κατανάλωσης ζάχαρης

Πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η διατροφή στην πρόληψη του καρκίνου;

Σύμφωνα με μίατελευταία έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2019, ενδιαφέρον αποτελεί ότι αν οι διατροφικές συνήθειες του ατόμου ήταν καλύτερες, θα είχαν αποφευχθεί περιστατικά εμφάνισης καρκίνου σε ποσοστό:

35% στις δυτικές χώρες

20% στις αναπτυσσόμενες χώρες

• Το 5,2% όλων των καρκίνων συσχετίζεται με φτωχές δίαιτες και κακές διατροφικές συνήθειες.

• 1 στα 5 περιστατικά εμφάνισης καρκίνου συσχετίζεται με παχυσαρκία, υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, χρήση καπνού και χαμηλή σωματική δραστηριότητα.

• Συνολικά 13 τύποι καρκίνων σχετίζονται με πλεονάζον βάρος ή παχυσαρκία και φυσικά αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου εμφάνισης κάποιου τύπου καρκίνου.

Πως συνδέεται η διατροφή με την εμφάνιση του καρκίνου;

Σύμφωνα με έρευνες της τελευταία δεκαετίας μία διατροφή πλούσια σε κορεσμένο λίπος, επεξεργασμένες τροφές, ζάχαρη, αλάτι, φτωχή σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εμφάνιση καρκίνου.

Παράλληλα, η ύπαρξη παχυσαρκίας και νοσημάτων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, αποτελούν επιπλέον παράγοντες κινδύνου στην ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου.

Τι λόγο έχει το κόκκινο κρέας στη διατροφή μου;

Στο κόκκινο κρέας, εστιάζουν κυρίως οι ερυενητές τα τελευταία χρόνια, λόγων των συντηρητικών του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος (νιτρικά…



Πηγή Skai