Η Ιταλία ξυπνάει τους εφιάλτες του 2008

Οικονομία


Συναγερμό προκαλεί η αύξηση του κόστους δανεισμού • Πώς μπορεί να απειληθεί η Ελλάδα

Το 4άρι, δηλαδή το 4%, που σχεδόν γράφει η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Ιταλίας έχει θέσει την Ευρώπη σε κατάσταση συναγερμού και τις κυβερνήσεις σε επιφυλακή για το κατά πόσο ο ιταλικός «βήχας» μπορεί να ξεκινήσει μία επιδημία κρίσης χρέους. Τα «κρούσματα» κερδοσκοπικών επιθέσεων στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων πάντως αυξάνονται και τα επίπεδα των spreads χτυπάνε καμπανάκια για τον Νότο.

Ιταλία και Ελλάδα έχουν μία «δίδυμη πορεία» από την είσοδό τους στο ευρώ, αφού κατά το παρελθόν έχουν τραβήξει την προσοχή για ίδιους περίπου λόγους: το υψηλό χρέος, η ανεργία και η αδύναμη ανάπτυξη. Εν μέσω όμως αυτής της κρίσης, η περίπτωση της Ελλάδας είναι διαφορετική και αυτό διότι όπως αναφέρουν αναλυτές μπορεί το ελληνικό χρέος να είναι υψηλό σε σχέση με το ΑΕΠ, παρά ταύτα σε απόλυτα νούμερα δεν τρομάζει όσο εκείνο της Ιταλίας, η οποία έχει σωρεύσει χρέος 2,7 τρισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 150% του ΑΕΠ.

Είναι ο δεύτερος υψηλότερος λόγος χρέους προς ΑΕΠ στην ευρωζώνη έπειτα από αυτόν της Ελλάδας. Και μολονότι η Ιταλία κατέγραψε αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,6% το 2021, ποσοστό χωρίς προηγούμενο από το 1976, εκφράζονται οι οι αμφιβολίες για το κατά πόσον η ανάπτυξη θα είναι διαρκής λόγω και της πολιτικής αβεβαιότητας.

Οι προειδοποιήσεις των διεθνών οίκων δεν αφορούν – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – τόσο την Ελλάδα. Σύμφωνα με διεθνείς και εγχώριους οργανισμούς και την Κομισιόν, το χρέος θεωρείται βιώσιμο, λόγω της σύνθεσής του και της διάρκειας αποπληρωμής ενώ το ελληνικό ΑΕΠ το 2022 αναμένεται αρκετά υψηλότερο σε σχέση με τις προβλέψεις πάνω από 4%-6% (από την αρχική πρόβλεψη του 3%).

Τα ποσά που πληρώνει η χώρα σε τόκους ετησίως είναι υψηλά (4,6 δισ. ευρώ), αλλά μικρότερα σε σχέση με πριν από το 2019 (5,6 δισ. ευρώ). Tα τρέχοντα ταμειακά διαθέσιμα (περί τα 39 δισ. ευρώ) ισοδυναμούν με το τριπλάσιο των αναγκών δανεισμού για τα επόμενα δύο χρόνια. Το γεγονός αυτό, μαζί με τις χαμηλές απαιτήσεις αναχρηματοδότησης, στέλνει σήμα υγείας των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας παρά τις αυξήσεις των διεθνών επιτοκίων.

Οι τιμές ενέργειας

Ομως η αναταραχή στο διεθνές μέτωπο λόγω της εκτόξευσης των τιμών ενέργειας έχει σημάνει…Πηγήin.gr