Η πνευμονία μπορεί να προληφθεί με εμβολιασμό

Υγεία


Διήμερη ενημερωτική δράση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Μετρό στο Σύνταγμα για την παγκόσμια ημέρα κατά της πνευμονίας – Υποστηρικτές ο Άκης Σακελλαρίου και η Μαρία Πολύζου

Πνευμονία προσβάλλει μέχρι και το 1% του πληθυσμού διεθνώς, κάθε χρόνο, με τους θανάτους να φτάνουν τα 2,5 εκατομμύρια ετησίως, σταθερά τα τελευταία 20 χρόνια πριν την πανδημία. Παρόλα αυτά, οι πνευμονίες από γρίπη, κοκκύτη, κοροναϊό και πνευμονιόκοκκο, μπορούν να προληφθούν με τον εμβολιασμό. Όμως ακόμη και στην περίπτωση λοίμωξης σε εμβολιασμένους, οι επιπτώσεις δεν θα είναι σοβαρές. Σε διαφορετική περίπτωση το 20% των λοιμώξεων που προκαλούν πνευμονία χρειάζονται νοσηλεία και ενδεχομένως και ΜΕΘ, με αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της πνευμονίας στις 12 Νοεμβρίου, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), πραγματοποιεί στις 11-12 Νοεμβρίου ενημερωτική δράση για το κοινό στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του σταθμού ΜΕΤΡΟ «Σύνταγμα», με την ευγενική χορηγία της Pfizer Hellas.

Στόχος της δράσης που έχει κεντρικό μήνυμα «Ενημερωνόμαστε για μια νόσο, που μας αφορά όλους! Εμβολιαζόμαστε & Προστατεύουμε εμάς και τους γύρω μας!» είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της υιοθέτησης νοοτροπίας πρόληψης της πνευμονίας μέσω του εμβολιασμού, καθώς και της έγκαιρης και στοχευμένης θεραπείας, προκειμένου να μειωθεί η μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά, η νοσηρότητα και η θνητότητα.

Με την παρότρυνση «Κάνε μια Στάση! Ενημερώσου για την πρόληψη της πνευμονίας από τους Ειδικούς», μέλη της ΕΠΕ θα πραγματοποιούν ενημερωτικές ομιλίες ανοικτές για το κοινό σχετικά με τους άξονες πρόληψης της πνευμονίας, όπως ο εμβολιασμός, η διακοπή του καπνίσματος, η καλή υγιεινή και η ισορροπημένη διατροφή, αλλά και για άλλα σχετικά θέματα όπως η ορθή χρήση των αντιβιοτικών. Παράλληλα, στο χώρο θα λειτουργούν ανεξάρτητα περίπτερα, στα οποία θα προβάλλονται ενημερωτικά βίντεο, ενώ θα διανέμεται και σχετικό ενημερωτικό υλικό.

Το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται το χώρο την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου μεταξύ 2-7 μ.μ. και το Σάββατο 12 Νοεμβρίου μεταξύ 11 π.μ. – 5 μ.μ..

Υποστηρικτές της πρωτοβουλίας είναι ο γνωστός ηθοποιός Άκης Σακελλαρίου και η κορυφαία…Πηγήin.gr