Η Τουρκία εργαλειοποιεί τη δήλωση Αθανασίου για να επαναφέρει «ζήτημα Θράκης»

Πολιτική


Τούρκοι αξιωματούχοι άλλωστε πραγματοποιούν διαρκώς επισκέψεις στην Θράκη, οι οποίες χαρακτηρίζονται «ιδιωτικές»

Σε θρυαλλίδα εξελίξεων επιχειρεί να μετατρέψει τη Θράκη και δη τη μουσουλμανική μειονότητα, η Τουρκία, στο πλαίσιο της ρητορικής της απέναντι στην Ελλάδα. Σε μία περίοδο που οι προκλήσεις επί του πεδίου μέσω της αμφισβήτησης των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας απαγορεύονται από το ΝΑΤΟ, διά ροπάλου καθώς παραπέμπουν απευθείας σε ταύτιση με την πολιτική αναθεωρητισμού του Πούτιν στην Ουκρανία, ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναζητά διεξόδους σε προκλήσεις που θα τον κρατήσουν κάτω από το «ραντάρ της Συμμαχίας».

Και δεν θα τον φέρουν σε θέση κατηγορούμενου, ενώ επιχειρεί να εμφανιστεί ως θύμα. Όσο φυσικά μένουν εντός συγκεκριμένων ορίων.

Το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης αποτελούσε και αποτελεί ένα από τα θέματα που έχουν πάγια θέση στην ατζέντα της τουρκικής καταγγελτικής ρητορικής απέναντι στην Ελλάδα.

 Αθήνα σε Άγκυρα: Υποκριτική στάση για το θέμα των Μουφτήδων

Και κυρίως της προσπάθειας να παρουσιαστεί η Αθήνα ως η πλευρά που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και καταδικάζεται για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Το ζήτημα ανασύρεται ως απάντηση όταν η Άγκυρα κατηγορείται για αυταρχισμό και καταπάτηση ελευθεριών, αλλά και όταν η Τουρκία δέχεται κριτική για την πολιτική απειλών και προκλήσεων και αναζητά άλλοθι.

Με την Άγκυρα να κάνει λόγο «για τουρκική μειονότητα», επιχειρώντας να της δώσει εθνικά χαρακτηριστικά, με στόχο την πολιτική της αξιοποίηση.

Στην επικαιρότητα λόγω μειονοτικών σχολείων

Το θέμα ήρθε για μία ακόμα φορά στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα με την ανακοίνωση της αναστολής λειτουργίας σειράς σχολείων στην ελληνική επικράτεια, λόγω έλλειψης μαθητών, μεταξύ αυτών και μειονοτικών σχολείων. Με την Άγκυρα να αντιδρά και τα υπουργεία Εξωτερικών να ανταλλάσσουν κατά το σύνηθες ανακοινώσεις καταγγελίας. Ακολούθησε η νομοθετική ρύθμιση για τις Μουφτείες στη Βουλή των Ελλήνων, με την Τουρκία να αναζητά για μία ακόμα φορά  ευκαιρία για να επιτεθεί στην Ελλάδα.

Το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης επιχειρείται να κρατηθεί στην…Πηγήin.gr