Θεσσαλονίκη: Συνταγές με ό,τι φαγητό απέμεινε σε εστιατόρια της Θεσσαλονίκης

Γαστρονομία


Μην πετάτε τίποτα! Πιάτα βασισμένα σε συνταγές με τροφικά υπολείμματα σέρβιραν εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη    

Πιάτα από τροφικά υπολείμματα σέρβιραν εστιατόρια στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης σε γαστρονομικό περίπατο που διοργάνωσε χθες ο Κύκλος, το Εργαστήριο Αστικής Βιωσιμότητας και Κυκλικότητας της ΑΜΚΕ InCommΟn σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις εστίασης.

Δεκάδες άτομα, κρατώντας τα… ταπεράκια τους και έναν χάρτη που μοιράστηκε στα γραφεία του Κύκλου, στην Άνω Πόλη, ακολούθησαν τον «κυκλικό» γαστρονομικό περίπατο και επισκέφτηκαν συνολικά 7 καταστήματα εστίασης, όπου τους σέρβιραν μεζέδες, με βάση υλικά που περισσεύουν από άλλες παρασκευές και διαφορετικά θα κατέληγαν στα σκουπίδια.

Ντοματοκεφτέδες με διάφορα μυρωδικά γεύτηκαν στον «Τοίχο- Τοίχο», κρουτόν και σουτζουκάκια με μπαγιάτικο ψωμί στο «Μπαλκόνι», όπου η ιδιοκτήτρια, Αννα Κρεωνίδου, εξήγησε ότι τίποτα δεν πετιέται και με ό,τι μένει ταϊζουν τα αδέσποτα σκυλιά και γατιά της γειτονιάς. Μπρουσκέτες με ψωμί και αυγοσαλάτα με βραστά αυγά που δεν καταναλώθηκαν την ίδια μέρα δοκίμασαν οι συμμετέχοντες στον περίπατο στο «Little Big House», με την υπεύθυνη Βίκυ Ταρνανά να σερβίρει και γλυκάκι με κομμάτια κέικ που πολλές φορές «κολλάνε» στην φόρμα ψησίματος αλλά μπορούν να γίνουν νόστιμες γλυκές μπαλίτσες με λίγη σοκολάτα αφού κρυώσουν πρώτα στο ψυγείο.

Τις φλούδες από τα καρότα τηγάνισε η μαγείρισσα της «Στάσης» Λένα Βοντιτσιάνου, η οποία έφτιαξε και κεφτεδάκια με περισσεύματα από απάκι, τα κοτσάνια μανιταριών και μυρωδικά, ενώ ο Θεοδόσης Λιαπάκης, από «Το σπίτι του Πασσά», σέρβιρε κεφτεδάκια με ό,τι περισσεύει από τα φιλέτα που φτιάχνει από διάφορα είδη κρεάτων. «Δεν υπάρχει σοβαρή κουζίνα που δεν αξιοποιεί όλα τα υλικά της», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και ο Δημήτρης Παρδαλίδης από τη «Νέα Φωλιά», τονίζοντας ότι παρασκευάζονται καθημερινά συγκεκριμένες ποσότητες φαγητού προκειμένου να μην πεταχτούν και χρησιμοποιούνται μόνο ντόπια προϊόντα. Ένα διαφορετικό τρόπο βιώσιμης διαχείρισης επέδειξαν στο καφέ «Yaya», σερβίροντας τσάι με βότανα και πετώντας στη συνέχεια τα υπολείμματα σε ειδικό κάδο κομποστοποίησης.

Τροφή για σκέψη

Στόχος της δράσης που είχε ως κεντρικό μήνυμα «Taste the Waste» ήταν η ενημέρωση γύρω από την ορθή χρήση του φαγητού που περισσεύει στα μαγαζιά ή τα σπίτια και τα πολλαπλά οφέλη από τον περιορισμό της σπατάλης τροφής. «Ζούμε σε μια εποχή που τόσο οι φυσικοί όσο και οι οικονομικοί πόροι περιορίζονται ανησυχητικά επιβαρύνοντας όλα τα μέλη μιας κοινότητας. Η υιοθέτηση, λοιπόν, ενός κυκλικού μοντέλου ζωής -όπου δεν πετάμε αλλά αξιοποιούμε τους πόρους υπεύθυνα- είναι η μόνη βιώσιμη λύση», αναφέρει η Σόφη Σαρρή, υπεύθυνη Αστικής Καινοτομίας της InCommon.

Όλες οι επιχειρήσεις υποστήριξαν τη δράση…Πηγή Skai