Θεσσαλονίκη: Χάσιμο κιλών υπόσχεται ενέσιμη θεραπεία για το διαβήτη

Υγεία


Περίπου 1,2 εκατομμύρια έφηβοι και παιδιά σε όλο τον κόσμο ζουν με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 ενώ 550 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για όσους έχουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, δίνει μια ενέσιμη θεραπεία που βρίσκεται σε φάση 3 κλινικών μελετών και στοχεύει στην απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες, πρωταρχικό στόχο για τη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αποτελεί η απώλεια βάρους. Η θεραπεία αυτή είναι ένα GLP-1 ανάλογο που χορηγείται ενέσιμα μία φορά την εβδομάδα και έχει ένδειξη για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και για άτομα με παχυσαρκία. Το φάρμακο αυτό δημιουργεί μια αίσθηση κορεσμού, επιβραδύνει τη γαστρική κένωση και έτσι επιτυγχάνεται γλυκαιμικός έλεγχος και απώλεια βάρους.

Να σημειωθεί ότι το ποσοστό των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη στο γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ανέρχεται σε 10% παγκοσμίως σε ηλικίες από 20 έως 79, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός των διαβητικών υπολογίζεται στο 1.200.000.

Περίπου 1,2 εκατομμύρια έφηβοι και παιδιά σε όλο τον κόσμο ζουν με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 ενώ 550 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Παγκοσμίως κάθε μέρα γίνονται 3.700 -4000 νέες διαγνώσεις διαβήτη, ενώ ένας στους δύο διαβητικούς δεν το γνωρίζει διότι είναι αδιάγνωστος.

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, ειδικός παθολόγος-διαβητολόγος, Δημήτριος Σκούτας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο του 35ου Πανελλήνιου Ετήσιου Συνεδρίου της Εταιρείας, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

«Οι τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, έχουν θέσει ως πρωταρχικό στόχο τη μείωση του σωματικού βάρους στα άτομα με διαβήτη, όπως επίσης και την καρδιονεφρομεταβολική θωράκιση. Υπάρχουν φαρμακευτικοί παράγοντες οι οποίοι μπορούν να αυξήσουν το προσδόκιμο επιβίωσης και να βελτιώσουν και τη νεφρική λειτουργία και την καρδιακή λειτουργία και τον μεταβολικό έλεγχο. Μιλάμε για τον διαβήτη τύπου 2, γιατί η πλειονότητα των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι και παχύσαρκοι.

Για το μέλλον περιμένουμε φαρμακευτικούς παράγοντες και αντιδιαβητικές αγωγές, και όχι μόνο, που μπορούν να διαχειριστούν και το διαβήτη και την παχυσαρκία με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Υπάρχουν μόρια τα οποία αναμένονται, είναι πλέον σε φάση 3 και μάλιστα στην Αμερική κυκλοφορούν, και έχουν πάρα πολύ καλά αποτελέσματα.

Είναι μια ενέσιμη θεραπεία, ένα GLP-1 ανάλογο, χορηγείται μια φορά την εβδομάδα και μέσα από μελέτες φάνηκε ότι αν ένα άτομο με διαβήτη χάσει 10 κιλά σωματικού βάρους μπορεί να έχει ένα μεγάλο όφελος, περίπου 64% υποστροφή του σακχαρώδη διαβήτη. Η Θεραπεία αυτή μειώνει το σωματικό βάρος διότι δημιουργεί ένα αίσθημα κορεσμού , επιβραδύνει…Πηγή Skai