Ιαπωνία: Το διπλό «παιχνίδι» με το φυσικό αέριο της Ρωσίας

Οικονομία


Μέλος των G7, η Ιαπωνία συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία. Αρνείται ωστόσο να εγκαταλείψει το ρωσικό φυσικό αέριο, επικαλούμενη την ενεργειακή ασφάλεια της

Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ιαπωνία διέβη το δικό της «Ρουβίκωνα». Σε αντίθεση με το 2014 -όταν η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία- η κυβέρνηση του Τόκιο ευθυγραμμίστηκε αυτή τη φορά με τις δυτικές χώρες στην επιβολή κυρώσεων και προχώρησε στην παροχή οικονομικής, υλικής και ανθρωπιστικής βοήθειας στο Κίεβο, παρά τους φόβους για διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία.

  • Συνέδριο Economist – Πάολο Σκαρόνι: Η ενεργειακή κρίση θα δοκιμάσει την αλληλεγγύη της Ευρώπης

Ενόσω πάντως η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και μέλος της ομάδας των G7 (των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη) μείωσε τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα και πετρελαίου, προσπαθεί ταυτόχρονα «με νύχια και με δόντια» να αποφύγει ανάλογα μέτρα για το φυσικό αέριο, σε μια πολύ δύσκολη χρονιά για παγκόσμια ενεργειακή αγορά.

  • Πυρηνική ενέργεια: Εν μέσω ενεργειακής κρίσης, η Ιαπωνία αλλάζει γνώμη

Εξ ου και το Τόκιο τήρησε διαλλακτική στάση όταν στις 30 Ιουνίου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την μονομερή ανάληψη από τη Μόσχα του ελέγχου του Sakhalin-2.

Ενός έργου εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο ρωσικό νησί της Σαχαλίνης, στα βόρεια του Ιαπωνικού Αρχιπελάγους, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τρεις υπεράκτιες πλατφόρμες, 300 χιλιόμετρα υπεράκτιων αγωγών και 1.600 χιλιόμετρα χερσαίων, καθώς και την πρώτη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρωσία.

Business με τον «εχθρό»

Η ρωσική ανακοίνωση έγινε μετά την απόφαση του βρετανικού πετρελαϊκού Shell να αποσυρθεί από το έργο και να πουλήσει το μερίδιο του (27,5%). Κίνηση, που η Μόσχα χαρακτήρισε «εχθρική».

Με το διάταγμα Πούτιν, ο φορέας εκμετάλλευσης του Sakhalin-2 άλλαξε εν μια νυκτί και η περιουσία της διαχειρίστριας εταιρείας μεταβιβάστηκε σε μία νέα ρωσική κρατική νομική οντότητα, την «Sakhalinskaya Energiya». Βασικός μέτοχος παραμένει η Gazprom.

Για την φτωχή σε ενεργειακούς πόρους Ιαπωνία, που είχε μετοχική συμμετοχή στο έργο μέσω εγχώριων κολοσσών, η εξέλιξη αποτελούσε μια πρόκληση για την ενεργειακή…Πηγήin.gr