Ιατρικό Κέντρο Αθηνών | Οριστική λύση στην αντιμετώπιση της ραγάδας πρωκτού με την καινοτόμο μέθοδο J-Plasma

Υγεία


Για μία από τις καλοήθεις παθήσεις του πρωκτού, τη ραγάδα, που απασχολεί ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, παγκοσμίως, τα συμπτώματα που παρουσιάζει, κυρίως, όμως για τη νέα, αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισής της, μας μιλά ο Δρ. Αναστάσιος Καρανδρέας, Δ/ντής Χειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Γενικά:

Η ραγάδα πρωκτού είναι μια επώδυνη κατάσταση που αφορά στις παθήσεις του πρωκτού. Ουσιαστικά, αναφερόμαστε σε ένα «σκίσιμο» στο βλεννογόνο του πρωκτού και «λύση» της συνέχειας αυτού, που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός τοπικού έλκους. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, πρόκειται για μία πολύ επώδυνη κατάσταση κατά τη διάρκεια της κένωσης, αλλά και ώρες μετά από αυτήν. Επιδημιολογικά, η ραγάδα πρωκτού εμφανίζεται σε αντίστοιχο ποσοστό και στα δύο φύλα και αφορά περίπου στο 15% περίπου του γενικού πληθυσμού..

Πού οφείλεται η ραγάδα πρωκτού:

Χαρακτηριστικό της πάθησης αυτής είναι ότι οι ασθενείς αποφεύγουν όσο μπορούν την κένωση, λόγω της οδυνηρής κατάστασης που αντιμετωπίζουν, με άμεση συνέπεια τη σκλήρυνση των κοπράνων και τον, εκ νέου, τραυματισμό της πρωκτικής περιοχής. Επιπρόσθετα, η ραγάδα πρωκτού, μπορεί να οφείλεται σε:

  • Δυσκοιλιότητα
  • Έντονη υπερτονία του έσω σφιγκτήρα της περιοχής
  • Εντερικές φλεγμονές
  • Αυτοάνοσα νοσήματα όπως η νόσος Crohn ή και
  • Ορισμένες καθημερινές συνήθειες.

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η ραγάδα πρωκτού;

Εκτός από τον οξύτατο πόνο, συνήθως συνυπάρχει κνησμός στην περιοχή και αιμορραγία κατά τη διάρκεια της κένωσης. Να σημειωθεί ότι, ο πόνος είναι αφόρητος και πολλές ώρες και μετά την κένωση.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ραγάδας πρωκτού;

Η διάγνωση επιτυγχάνεται συνδυαστικά. Πραγματοποιείται από τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς, το οποίο είναι κάτι παραπάνω από σαφές και, φυσικά, από την κλινική εξέταση. Κατά την κλινική εξέταση, παρατηρείται ένα έλκος στο έξω στόμιο του πρωκτού και πολλές φορές είναι τόσο βαθύ που αποκαλύπτονται μέχρι και οι ίνες του έσω σφιγκτήρα. Χαρακτηριστικό της πάθησης, είναι και η λίαν επώδυνη δακτυλική εξέταση πάνω από τη ραγάδα και κυρίως κατά την 6η ώρα (αντιστοιχεί δηλαδή στη θέση 6 του καντράν ενός ρολογιού) του πρωκτικού δακτυλίου, σημείο όπου εντοπίζεται το 90% των ραγάδων.

Πώς αντιμετωπίζεται η…Πηγήin.gr