Ιδρυτής της BlackRock: Ο πλανήτης πρέπει να ανησυχεί περισσότερο για την τιμή των τροφίμων παρά για τη βενζίνη

Οικονομία


Το πετρέλαιο να έχει αρχίσει να πέφτει ξανά στα προ της εισβολής επίπεδα, καθώς οι έμποροι προετοιμάζονται για μια απότομη μείωση της κατανάλωσης, αλλά ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα.

Ο ιδρυτής της BlackRock, της αμερικανικής εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων τρισεκατομμύριων, προειδοποίησε πως οι δραματικές αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν αποσπάσει την προσοχή των επενδυτών από τις μακροχρόνιες και ακόμα πιο επικίνδυνες επιπτώσεις του πληθωρισμού στα τρόφιμα.

«Το μόνο πράγμα για το οποίο ανησυχώ και για το οποίο δεν μιλάμε αρκετά είναι τα τρόφιμα», δήλωσε ο Larry Fink στους Financial Times. «Δεν είναι απλώς μία ανησυχία για τον πληθωρισμό. Υπάρχουν προβληματισμοί και για τα γεωπολιτικά ζητήματα που απορρέουν από αυτό».

  •  Γιατί η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης εξαρτάται από τα ποτάμια

Οι τιμές ενέργειας, της βενζίνης και των γεωργικών αγαθών και προϊόντων που βασίζονται στο πετρέλαιο εκτινάχθηκαν νωρίτερα φέτος, όταν τα δυτικά κράτη επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή. Το κόστος των σιτηρών και των βρώσιμων ελαίων επλήγη επίσης σκληρά, καθώς η Ουκρανία είναι σημαντικός εξαγωγέας.

Σοκαριστικά στοιχεία

Το πετρέλαιο να έχει αρχίσει να πέφτει ξανά στα προ της εισβολής επίπεδα, καθώς οι έμποροι προετοιμάζονται για μια απότομη μείωση της κατανάλωσης, αλλά ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα.

Τα στοιχεία του δείκτη τιμών στις ΗΠΑ για τον Ιούνιο δείχνουν ότι οι τιμές για το αλεύρι και κομμάτια κοτόπουλου έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 20%, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, και η μαργαρίνη έχει κάνει άλμα 34%.

«Μιλάμε πολύ για τις τιμές της βενζίνης επειδή αυτό επηρεάζει τους Αμερικανούς, αλλά το μεγαλύτερο ζήτημα είναι τα τρόφιμα», τόνισε ο Fink.

«Είναι τεράστια η καταστροφή των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην Ουκρανία…..Σε παγκόσμιο επίπεδο το κόστος των λιπασμάτων έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 100% και αυτό το πρόσθετο κόστος μειώνει την ποσότητα των λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται στη γεωργία. Αυτό βλάπτει την ποιότητα στις σοδειές παγκοσμίως».

Πώς επηρεάζεται η γεωργία

Αν και οι μειωμένες τιμές του πετρελαίου έχουν…Πηγήin.gr