ΙΕΑ: Ελλείψεις σε φυσικό αέριο στην Ευρώπη το 2023

Οικονομία


Αναμένεται να δημοσιεύσει οδικό χάρτη με μέτρα για την πλήρωση των χώρων αποθήκευσης

Η Ευρώπη πρέπει να λάβει επείγοντα μέτρα για να αποφύγει ελλείψεις σε φυσικό αέριο το επόμενο έτος, δεδομένης της απώλειας της ρωσικής προσφοράς και των προσδοκιών ότι η κινεζική ζήτηση θα αυξηθεί, δήλωσε την Πέμπτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

«Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το επόμενο έτος», δήλωσε ο επικεφαλής του IEA Φατίχ Μπιρόλ στους δημοσιογράφους κατά την παρουσίαση έκθεσης για το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης της Ευρώπης για το 2023/24.

  •  Έχουμε μπροστά μας ακόμη 2 – 3 δύσκολα χρόνια ενεργειακής κρίσης

Έλλειμμα

Η έκθεση αναφέρει ότι  η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα κενό έως και 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου κατά τη θερινή περίοδο της χαμηλότερης ζήτησης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την αναπλήρωση των χώρων αποθήκευσης φυσικού αερίου το 2023.

Με ένα τέτοιο κενό χάσμα οι αποθήκες θα είναι γεμάτες μόνο κατά 65% πριν από τον επόμενο χειμώνα, αντί για ένα στοχευμένο επίπεδο 95%, υπογράμμισε ο Μπιρόλ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε καταφέρει να γεμίσει τις αποθήκες στο 95% πριν από τον φετινό χειμώνα, 5% ή 5 bcm πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας τους.

Εν μέσω της συνεχιζόμενης παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, η έκθεση «Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς  για να προετοιμαστούμε για τον επόμενο χειμώνα: Το ισοζύγιο φυσικού αερίου για το 2023-2024» (Never Too Early to Prepare for Next Winter: Europe’s Gas Balance for 2023-2024) εξετάζει τις τελευταίες εξελίξεις στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και στις παγκόσμιες αγορές LNG – αξιολογώντας τις επιπτώσεις τους στο ισοζύγιο φυσικού αερίου της Ευρώπης το 2023 και 2024.

Βασισμένη σε λεπτομερή ανάλυση των παγκόσμιων δεδομένων και των τάσεων της αγοράς, αυτή η νέα έκθεση του IEA προειδοποιεί ότι η διαδικασία πλήρωσης των ευρωπαϊκών χώρων αποθήκευσης φυσικού αερίου το 2022 επωφελήθηκε από βασικούς παράγοντες – συμπεριλαμβανομένων των ροών του ρωσικού αγωγού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και των χαμηλότερων εισαγωγών LNG από την Κίνα – που μπορεί να μην θα επαναληφθούν το 2023. Αυτό εγείρει τον κίνδυνο ενός χάσματος προσφοράς-ζήτησης έως και 30…Πηγήin.gr