Ισραήλ: Τι φέρνει η επανεκλογή Νετανιάχου – Ο δύσκολος γρίφος Ερντογάν και η Ελλάδα

Πολιτική


Ανεξαρτήτως προτιμήσεων, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αποδεικνύεται πως είναι όχι μόνον πολιτικά εφτάψυχος, αλλά ότι διαθέτει πολύ μεγαλύτερο εκτόπισμα από όλους τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς εδώ και χρόνια στο Ισραήλ

Για το πώς αναλύεται η ανατροπή που δημιούργησε το εκλογικό αποτέλεσμα στο Ισραήλ, με την επικράτηση του «δεξιού μπλοκ» έναντι του λεγόμενου «μπλοκ της αλλαγής», καθώς και τί θα σημάνει για το εσωτερικό αλλά κυρίως τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας η πέμπτη επάνοδος του Νετανιάχου στην εξουσία, μίλησε ο δημοσιογράφος Βίκτωρ Ελιέζερ, ανταποκριτής στην Ελλάδα της μεγαλύτερης ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Achronoth (Τελευταία Νέα).

Τα τελικά αποτελέσματα των ισραηλινών εκλογών έφεραν και πάλι ελάχιστη διαφορά ψήφων/ποσοστών (0.01%) μεταξύ του «μπλοκ της δεξιάς» (Λικούντ και συντηρητικά/σιωνιστικά θρησκευτικά κόμματα) και του λεγόμενου «μπλοκ της αλλαγής», (πολιτικές δυνάμεις κέντρου/Λαπίντ), αριστερά και αραβικά κόμματα).

 Ο Ερντογάν αντιμέτωπος με τον Νετανιάχου – Τι σημαίνει για την Τουρκία η επιστροφή του «εφτάψυχου» πρωθυπουργού

Ωστόσο, λόγω του εκλογικού συστήματος -απλή αναλογική, αλλά και όριο 3,25% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή- η πλειοψηφία εδρών που συγκεντρώνεται γύρω από το Λικούντ είναι αυτή τη φορά ισχυρή (65 έδρες στην Κνεσέτ των 120 εδρών).

Ανεξαρτήτως των επιμέρους αριθμών και ποσοστών, οι Ισραηλινοί έδειξαν πως επιθυμούσαν να τελειώνουν με μια κυβερνητική αστάθεια 3,5 χρόνων που οδήγησε στο ρεκόρ των 5 εκλογικών αναμετρήσεων ! Αυτό αποτυπώνεται στην μεγάλη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές (σχεδόν 71%), καθώς και σταθερή υποστήριξη του Λικούντ και του Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε αντίθεση με τα κόμματα του κέντρου και της αριστεράς. Επίσης, ένας νέος παράγων είναι η κατάληψη της τρίτης θέσης στην Κνεσέτ και με μεγάλο αριθμό εδρών από το Θρησκευτικό Σιωνιστικό Κόμμα του Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ, που είναι ο μεγαλύτερος νικητής των εκλογών.

Ο… εφτάψυχος Νετανιάχου

Πάντως, ανεξαρτήτως προτιμήσεων, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αποδεικνύεται πως είναι όχι μόνον πολιτικά εφτάψυχος, αλλά ότι διαθέτει πολύ μεγαλύτερο εκτόπισμα από όλους τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς εδώ και χρόνια στο Ισραήλ.

Επίσης, η νίκη του, αν δεν…Πηγήin.gr