Ιωάννης Κασουλίδης: «Ερχονται εξελίξεις για την κυπριακή ΑΟΖ»

Πολιτική


Η Τουρκία δεν δικαιολογείται να μην έρχεται να συζητήσουμε τα όρια της ΑΟΖ Κύπρου – Τουρκίας και αν δεν τα βρούμε να μη δέχεται προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης λέει στα «ΝΕΑ» ο κύπριος ΥΠΕΞ φέρνοντας ως παράδειγμα τη συμφωνία Λιβάνου – Ισραήλ

Την ανησυχία που επικρατεί τόσο στους κόλπους της ΕΕ, των ΗΠΑ όσο και των άλλων συμμάχων για τις επιθετικές δηλώσεις της Τουρκίας και ενδεχόμενο «θερμό επεισόδιο» επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος χθες βρέθηκε στην Αθήνα προκειμένου να έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο του στενού συντονισμού Αθήνας – Λευκωσίας απέναντι στις προκλήσεις της Αγκυρας.

Ο κύπριος ΥΠΕΞ, μιλώντας στα «ΝΕΑ», προαναγγέλλει εξελίξεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας Κύπρου – Λιβάνου για την ΑΟΖ, καθώς και για τη θαλάσσια ζώνη Κύπρου – Ισραήλ, αναφέρεται στις προσπάθειες της Τουρκίας για νέα τετελεσμένα στην Κύπρο και τονίζει την ανάγκη να υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό.

 «Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις απολαμβάνουν διακομματική στήριξη στο Κογκρέσο», λέει ο Κρις Πάππας

Εχουμε εξελίξεις με τον Λίβανο. Προχωράμε σε επικύρωση της συμφωνίας με την Κυπριακή Δημοκρατία για ΑΟΖ;

Η συμφωνία Λιβάνου – Ισραήλ για την οριοθέτηση ΑΟΖ είναι πολύ θετική εξέλιξη και για την περιοχή μας. Λήγει δε και ένα πρόβλημα το οποίο θα ανοίξει και τον δρόμο για την επικύρωση της συμφωνίας για ΑΟΖ Κύπρου και Λιβάνου και επομένως θα είναι πολύ πιο απλά τα θέματα σε εκείνη τη θάλασσα. Ταυτόχρονα δίνει και μάθημα ότι κατόρθωσαν δύο χώρες που δεν αναγνωρίζουν η μία την άλλη και βρίσκονται και σε εμπόλεμη κατάσταση να καταλήξουν σε συμφωνία. Επομένως η Τουρκία δεν δικαιολογείται να μην έρχεται να συζητήσουμε τα όρια της ΑΟΖ Κύπρου – Τουρκίας και αν δεν τα βρούμε να μη δέχεται προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σε ένα διαιτητικό δικαστήριο όπως προβλέπει η συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, αφού αποδεικνύεται ότι δεν είναι υποχρεωτικό να αναγνωρίζει η Τουρκία την Κύπρο για κάτι τέτοιο.

Θεωρείτε ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να εμποδίσει τη συμφωνία με τον Λίβανο όπως το 2007;

Ηδη προσπαθεί. Αλλά έχουμε στείλει διπλωματική αποστολή στον Λίβανο, ξεκινήσαμε τις…Πηγήin.gr