Ιός του Δυτικού Νείλου: Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν σχεδόν τα μισά φετινά κρούσματα

Υγεία


Τα 52 από τα 123 συνολικά κρούσματα έχουν εντοπιστεί στη συμπρωτεύουσα.

Την ώρα που τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου παρουσιάζουν αύξηση στην Ελλάδα, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι πάνω από το 1/3 αυτών έχουν καταγραφεί σε μια περιοχή.

Ειδικότερα, τα 52 από τα 123 συνολικά κρούσματα που έχουν διαγνωστεί από την αρχή του έτους, έχουν εντοπιστεί στη Θεσσαλονίκη.

Σοβαρά τα 74 περιστατικά

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, από τα 123 κρούσματα, τα 74 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση).

Τα υπόλοιπα 49 περιστατικά είτε είχαν ήπιες εκδηλώσεις (π.χ. εμπύρετο νόσημα) ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Κρούσματα έχουν καταγραφεί στις μητροπολιτικές και περιφερειακές ενότητες:

  • Θεσσαλονίκης (δήμοι Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Δέλτα, Χαλκηδόνος, Θερμαϊκού, Θέρμης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Ωραιοκάστρου, Πυλαίας-Χορτιάτη, Βόλβης, Λαγκαδά).
  • Ημαθίας (δήμοι Βέροιας, Αλεξάνδρειας, Ηρωικής Πόλεως Νάουσας)
  • Κιλκίς (δήμοι Κιλκίς, Παιονίας)
  • Πέλλας (δήμοι Πέλλας-Σκύδρας)
  • Πιερίας (δήμοι Δίου-Ολυμπίου, Κατερίνης, Πύδνας-Κολινδρού)
  • Χαλκιδικής (δήμος Νέας Προποντίδας)
  • Σερρών (δήμος Βισαλτίας)
  • Τρικάλων (δήμος Φαρκαδόνας)
  • Λάρισας (δήμοι Τεμπών, Λαρισαίων, Κιλελέρ)

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 ασθενείς με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί.

36 κρούσματα σε μια εβδομάδα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, από την προηγούμενη εβδομαδιαία έκθεση έως σήμερα, διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν 36 νέα κρούσματα.

Συνολικά έχουν καταγραφεί 11 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 77 ετών.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου, τονίζει ο ΕΟΔΥ.Πηγήin.gr