Ιώσεις: 5 τρόφιμα που πρέπει να έχετε πάντα στη διάθεσή σας σε περίπτωση που αρρωστήσετε

Υγεία


Οι διαιτολόγοι μας παροτρύνουν να έχουμε πάντα στα ντουλάπια και το ψυγείο μας 5 τρόφιμα κλειδιά.

Ο χειμώνας έφτασε και μαζί με αυτόν οι ιώσεις που μαζί με τη μόνιμη απειλή του κοροναϊού, καραδοκούν. Οι ειδικοί, εξάλλου, έχουν ήδη κρούσει καμπανάκι, για ταυτόχρονη εμφάνιση του ιού της γρίπης (ινφλουένζα), του αναπνευστικού συγκρυτιακού ιού (RSV) και του covid.

Αν και αυτά δεν μπορούν να αποφευχθούν 100%, υπάρχουν τρόποι να προετοιμαστείτε για τις ιώσεις του χειμώνα, εστιάζοντας σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντας μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση, λαμβάνοντας βιταμίνες και μειώνοντας την κατανάλωση αλκοόλ.

  •  Τριδυμία ιών «χτυπά» τα παιδιά

Τα 5 τρόφιμα που ανεβάζουν το ανοσοποιητικό

Ωστόσο, πάντα υπάρχει η πιθανότητα να προσβληθούμε από ένα κρυολόγημα ή μια γρίπη. Εφόσον προκύψει κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό να είμαστε εφοδιασμένοι με τρόφιμα που «ανεβάζουν» το ανοσοποιητικό μας.

Ποια είναι αυτά;  Οι διαιτολόγοι έχουν την απάντηση και μας παροτρύνουν να έχουμε πάντα στα ντουλάπια και το ψυγείο μας 5 τρόφιμα κλειδιά, σύμφωνα με δημοσίευμα του eatthis.

Πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά

«Τα αντιοξειδωτικά όπως τα φλαβονοειδή, οι ανθοκυανίνες και τα καροτενοειδή βοηθούν στην καταπολέμηση των ιών που απειλούν τα κύτταρά μας και θέτουν σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό μας σύστημα», εξηγεί η Έιμι Γκόντσον, μέλος του Expert Medical Board και συγγραφέας του The Sports Nutrition Playbook.

«Και ευτυχώς, τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά βρίσκονται σε όλα τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά και κυρίως στα μούρα, το λάχανο, τα σταφύλια, τα ρόδια και τα πορτοκάλια».

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C μας βοηθά να διατηρήσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα ισχυρό ενάντια σε ασθένειες και ιώσεις. Η συγκεκριμένη βιταμίνη βοηθά τα λευκά αιμοσφαίρια να αναπαραχθούν προκειμένου να καταπολεμήσουν τη μόλυνση.
Και παρόλο που όταν ακούμε για βιταμίνη C το μυαλό μας πηγαίνει αυτόματα στα πορτοκάλια και τον χυμό τους, η εν λόγω ουσία εμπεριέχεται και στις ντομάτες, τις κόκκινες πιπεριές, τα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, καθώς και τα πράσινα φασόλια.

Μοσχαρίσιο άπαχο κρέας

Εάν είστε κρεατοφάγος, μπορεί να ωφεληθείτε από το να έχετε λίγο άπαχο βοδινό κρέας στη διάθεσή σας για όταν χρειάζεστε θρεπτικά…Πηγήin.gr