Κέρκυρα: Το παραδοσιακό γαλακτοπωλείο στο οποίο κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί

Γαστρονομία


Το μικρό παραδοσιακό φημισμένο γαλακτοπωλείο στην Κέρκυρα, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1926.

Είναι μια «σταλιά», δεν ξεπερνά, με τους δύο μικρούς του χώρους, ούτε τα δέκα τετραγωνικά. Βρίσκεται «κρυμμένο» μέσα σε ένα μικρό καντούνι, στην Πίνια, στην Παλιά Πόλη, όμως έχει καταφέρει να γλυκάνει βασιλιάδες, προέδρους χωρών, πρωθυπουργούς, αρχηγούς κομμάτων, μεγιστάνες, αλλά και όλους εκείνους τους τουρίστες, που μπορεί να μη γνωρίζουν τη μακρά ιστορία του, αλλά γνωρίζουν τις μοναδικές γεύσεις του, που τους ταξιδεύουν σε άλλες εποχές, αυτές της γιαγιάς. 

Ο λόγος για ένα μικρό παραδοσιακό γαλακτοπωλείο που ξεκίνησε την ιστορία του στις αρχές του 20ού αιώνα.

«Το αγαπημένο του Ωνάση. Από δω έπαιρνε βούτυρο για την Τζάκι για να το τρώει στο πρωινό της», θα πούνε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάποιοι Κερκυραίοι, ενώ ο κύριος Κώστας Αλέξης, ο ιδιοκτήτης του γαλακτοπωλείου, θα πει πως «ήταν και το αγαπημένο του εθνάρχη, του Κωνσταντίνου Καραμανλή και πόσων άλλων…».

«Θυμάμαι εγώ ήμουνα μικρό παιδάκι. Ο Καραμανλής ερχόταν στην Κέρκυρα σχεδόν κάθε Πάσχα. Ο μπαμπάς ήξερε και του ετοίμαζε γιαούρτι σε πήλινο. Έτσι το ήθελε. Του ετοίμαζε αρκετά και τα έπαιρνε στο ξενοδοχείο. Αυτό γινόταν κάθε χρόνο όταν ερχόταν», θα θυμηθεί με νοσταλγία ο κ. Κ. Αλέξης, αν και όπως εξομολογείται αυτόν που δεν θα ξεχάσει ποτέ ήταν ο Ρώσος πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μπορίς Γιέλτσιν.

«Δεν μπορώ να ξεχάσω πόσο ψηλός ήταν, παρότι ήμουνα πάνω στο σκαλοπάτι, αυτός ήταν ακόμη πιο ψηλός. Μου έχει μείνει αυτός ο άνθρωπος, ήταν πανύψηλος. Έφαγε ρυζόγαλο, το καταχάρηκε» θα πει ο κ. Κώστας Αλέξης.

γαλακτομπούρεκο

Το μικρό παραδοσιακό φημισμένο γαλακτοπωλείο στην Κέρκυρα, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1926.

«Στην αρχή λειτούργησε από τον παππού μου ως οπωροπωλείο, αλλά πολύ σύντομα ο πατέρας μου το έκανε γαλακτοπωλείο. Είχαμε και τότε δικά μας ζώα οπότε ήταν και η καλύτερη απόφαση», θα πει. «Ένα παραδοσιακό γαλακτοπωλείο όπως λειτουργεί και σήμερα χωρίς να αλλάξει τίποτα, ούτε τις συνταγές του», θα προσθέσει.

Τα μυστικά για το αφράτο, ξεροψημένο, με πλούσια κρέμα γαλακτομπούρεκο, τις κρέμες, το ρυζόγαλο, το σπιτικό γιαούρτι και το κατακίτρινο αγελαδινό βούτυρο, ο κ. Αλέξης δε θα τα ομολογήσει. Θα αποκαλύψει μόνο πως «ο πατέρας του έμαθε την τέχνη από κάποιο πολύ καλό μάστορα της εποχής και αυτή συνεχίζεται και σήμερα, κατά γράμμα», όπως τονίζει, βασιζόμενη πάντα στα βιολογικά προϊόντα, καθώς η οικογένεια του διατηρεί ακόμη μία μικρή μονάδα των αγελάδων και από κει παράγει το φρέσκο γάλα, βασικό υλικό των γλυκών του.

«Εκτρέφουμε περίπου 25 αγελάδες, οπότε όλα τα προϊόντα είναι δικά μας και ελεγχόμενα. Η επιχείρηση είναι οικογενειακή, αλλά έχουμε και άλλους πέντε υπάλληλους που μας βοηθάνε. Η δουλεία είναι σκληρή, αλλά και πολύ ευχάριστη» θα τονίσει ο κ….Πηγή Skai