Κίνα: Ανεβάζει ταχύτητα στις εξαγωγές παρά την αποδυνάμωση της παγκόσμιας ζήτησης

Οικονομία


Η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων με προορισμό αγορές του εξωτερικού, σε οκτώ μεγάλα κινεζικά λιμάνια, αυξήθηκε κατά 14,5% τον Ιούλιο

Απροσδόκητη ανάπτυξη κατέγραψαν οι εξαγωγές της Κίνας τον Ιούλιο, προσφέροντας μια ενθαρρυντική ώθηση στην οικονομία που ακόμα πασχίζει να ανακάμψει από την απότομη υποχώρηση που προκλήθηκε, λόγω της πανδημίας Covid-19 και των διαδοχικών lockdown.

Οι αποστολές αγαθών προς το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 18,0% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων, ενώ τον Ιούνιο είχαν σημειώσει άνοδο κατά 17,9%. Συνολικά, δε, ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών για άνοδο 15,0%. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι εξαγωγές θα εξασθενούσαν εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων περιορισμού της παγκόσμιας κατανάλωσης.

  •  Ενέργεια: Ο εφιάλτης του «σιβηρικού χειμώνα» πλανάται πάνω από την Ευρώπη – Θα τη σώσει ο… καιρός της Ασίας;

Αποδυνάμωση ζήτησης

Μια παγκόσμια έρευνα σε βιομηχανίες, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, έδειξε ότι η ζήτηση αποδυναμώθηκε τον Ιούλιο, με τις παραγγελίες και τους δείκτες παραγωγής να πέφτουν στα πιο χαμηλά επίπεδά τους από την έναρξη της πανδημίας Covid-19 στις αρχές του 2020.

Η επίσημη έρευνα για τη μεταποίηση της Κίνας έδειξε ότι η δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον περασμένο μήνα, εγείροντας φόβους ότι η ανάκαμψη της οικονομίας από τα εκτεταμένα lockdown, την περασμένη άνοιξη, θα είναι πιο αργή και πιο ακανόνιστη από το αναμενόμενο.

Ωστόσο, υπήρχαν ενδείξεις ότι οι διαταραχές της αλυσίδας μεταφορών και εφοδιασμού που προκλήθηκαν από τα lockdown συνέχιζαν να χαλαρώνουν, ακριβώς στην ώρα που ο κλάδος των μεταφορών προετοιμάζεται για τη μέγιστη ζήτηση που θα καταγράψουν οι αγορές στο τέλος του έτους.

Η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων με προορισμό αγορές του εξωτερικού, σε οκτώ μεγάλα κινεζικά λιμάνια, αυξήθηκε κατά 14,5% τον Ιούλιο, «τρέχοντας» με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τον Ιούνιο που είχε καταγράψει άνοδο κατά 8,4%, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εγχώρια ένωση λιμένων.

Η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι της Σαγκάης που έχει πληγεί από την Covid έφτασε σε υψηλό επίπεδο τον Ιούλιο.

Περιορισμένες εισαγωγές

Ωστόσο, η αύξηση των εισαγωγών ήταν χαμηλότερη από το…Πηγήin.gr