Καλαμπόκι: Κίνδυνος να χαθεί μία δυναμική καλλιέργεια

Οικονομία


Τι λένε αγρότες της Λάρισας

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι αγρότες της Λάρισας για το μέλλον μίας δυναμικής καλλιέργειας για τον θεσσαλικό κάμπο, του καλαμποκιού, σε περίπτωση που αυτή εξαιρεθεί από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Σύμφωνα με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας «τις τελευταίες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στην νέα ΚΑΠ 2023-2027 θα εξαιρούνται της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο καλαμπόκι περιοχές με χαμηλή ποσότητα και ποιότητα νερού».

 Συνδεδεμένες ενισχύσεις: Η λίστα με τα ποσά και τα προϊόντα

Όμως, για την χαρτογράφηση όμως των περιοχών, χρησιμοποιήθηκαν χάρτες του 2015 που ίσως την δεδομένη χρονική στιγμή δεν είναι ακριβής, αφήνοντας έτσι εκτός συνδεδεμένης σχεδόν το σύνολο (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) του νομού Λάρισας.

Η ΕΟΑΣΝ Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι ζητούν από όσους κατέχουν θεσμική θέση να ενεργήσουν και να συμβάλλουν ουσιαστικά, «ώστε να αρθεί αυτή η απαράδεκτη πολιτική απόφαση η οποία εξυπηρετεί μόνο μικροπολιτικά-ιδεολογικά συμφέροντα».

Κύριος στόχος της ΕΟΑΣΝΛ είναι – όπως επισημαίνεται –  να μην χαθεί άλλη μια δυναμική καλλιέργεια από τον νομό που θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα σε έναν από τους πιο εύφορους κάμπους της χώρας και θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερο οικονομικό μαρασμό τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες και κτηνοτρόφους που βιοπορίζονται, τόσο αυτοί όσο και οι οικογένειές τους.Πηγήin.gr