Καλύτερη περίθαλψη στην πολλαπλή σκλήρυνση με ενιαίο δίκτυο υγείας

Υγεία


Το οικονομικό βάρος της πολλαπλής σκλήρυνσης καταγράφει η Ελληνική Ακαδημία Νευροανοσολογίας και προτείνει καλύτερη διαχείριση της νόσου με συνεκτικές υπηρεσίες υγείας μέσω ενός ενιαίου δικτύου με όλες τις βαθμίδες περίθαλψης και πρόνοιας

To 70% των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας βρισκόταν σε διάρκεια 15 ετών σε αναπηρικό καροτσάκι. Ευτυχώς όμως, με την έγκαιρη διάγνωση και με τα σύγχρονα θεραπευτικά σχήματα, αυτό πλέον δεν συμβαίνει, καθώς πάνω από 70% των ασθενών έχει πρόσβαση στις νέες θεραπείες που τροποποιούν τη νόσο.

Το γεγονός αυτό είναι σημαντικό γιατί παρότι οι νέες θεραπείες σταματούν την ασθένεια, εντούτοις δεν αποκαθιστούν και τα συμπτώματα που έχουν ήδη προκληθεί και για τα οποία χρειάζεται πρόσθετη θεραπεία.

Τα παραπάνω τόνισαν ο καθηγητής Νευρολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας (ΕΛΛΑΝΑ) Γιάννης Ηλιόπουλος και ο καθηγητής Νευρολογίας του ΑΠΘ Νίκος Γρηγοριάδης και γραμματέας της ΕΛΛΑΝΑ, με αφορμή τη διημερίδα της Ακαδημίας με θέμα «Το ταξίδι του ασθενή» που πραγματοποιείται 23-24 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Στη διάρκεια της διημερίδας θα παρουσιαστεί ένα καινοτόμο σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη Δικτύου Υπηρεσιών Υγείας για την πολλαπλή σκλήρυνση με στόχο την βελτίωση της παρεχόμενης περίθαλψης στους ασθενείς, την ενίσχυση της έρευνας για τη νόσο στη χώρα μας, αλλά και την καλύτερη αξιοποίηση όλων των βαθμίδων του συστήματος υγείας.

Η ασθένεια πλήττει νέα άτομα παραγωγικής ηλικίας με μέση ηλικία διάγνωσης τα 30 έτη. Οι ηλικίες όπου η νόσος έχει μεγαλύτερη συχνότητα είναι μεταξύ 45-49 ετών.

Σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά δεδομένα της ΕΛΛΑΝΑ, στην Ελλάδα νοσούν από  σκλήρυνση κατά πλάκας 21.218 άτομα.

Το κόστος της νόσου

Το μέσο κόστος της θεραπείας επιβαρύνει το σύστημα υγείας κατά 26.118 ευρώ κατ΄ άτομο, ενώ ο κάθε ασθενής επιβαρύνεται ο ίδιος με ίδιες δαπάνες είτε ως συμμετοχή στη θεραπεία είτε για την κάλυψη ιατρικών αναγκών που δεν καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση, με επιπλέον 8.334 ευρώ κατ΄ έτος. Η επιβάρυνση δε της κατάστασής του, ανεβάζει το συνολικό κόστος περίθαλψης κατά 40,7%.

Όμως η επιβάρυνση δεν σταματά εδώ. Η φροντίδα του ασθενή με πολλαπλή σκλήρυνση είναι οικογενειακή…Πηγήin.gr