Καμπανάκι χτυπούν τα ομόλογα

Οικονομία


Το φάντασμα της αύξησης των spreads αρχίζει να στοιχειώνει εκ νέου την Ευρώπη – Ανθεκτική η ελληνική οικονομία διαβεβαιώνει η κυβέρνηση

Καμπανάκι χτυπούν οι αποδόσεις των ιταλικών και ελληνικών ομολόγων, με το «φάντασμα» της αύξησης των spreads να αρχίζει να στοιχειώνει εκ νέου την Ευρώπη.

Ο συναγερμός από την αρνητική εικόνα της αγοράς και το sell off στα ομόλογα έχει πατηθεί, υπό τη σκιά και των κερδοσκοπικών κινήσεων από την πλευρά των επενδυτών. Σε συνεχή επίθεση από τις αγορές βρίσκεται το ιταλικό χρέος εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας και του ρευστού οικονομικού κλίματος που προκαλεί η ενεργειακή λαίλαπα.

Με όχημα την εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου, πληθαίνουν οι διεθνείς αναλύσεις που προβλέπουν είσοδο της ευρωπαϊκής οικονομίας σε ύφεση. Οι traders θα στοχοποιήσουν τις συνήθεις ύποπτες χώρες, με το βλέμμα, επίσης, στις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας για τις αγορές κρατικών ομολόγων και τα επιτόκια.

Νέα έκθεση του οίκου Fitch αναφέρει ότι η ύφεση στην ευρωζώνη είναι πιθανό να ξεκινήσει από το 2ο εξάμηνο του 2022, ενώ η Γερμανία και η Ιταλία θα δουν ετήσια μείωση του ΑΕΠ τους το 2023.

Χαρακτηριστική ήταν και η παρέμβαση του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα αναφορικά με την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ο οποίος ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, αλλά δεν υπάρχει ανάγκη για μεγάλες κινήσεις. Αντίθετα, προτρέπει την ΕΚΤ να ακολουθήσει μια συνετή, προσεκτική προσέγγιση για την ομαλοποίηση της νομισματικής της πολιτικής.

H απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας ξεπέρασε το φράγμα του 4,2% και ενισχύθηκε στο 4,213%, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου. Τα spreads, η απόκλιση σε σχέση με την απόδοση των γερμανικών ομολόγων βρέθηκαν στις 260 μονάδες βάσης. Στις αρχές Αυγούστου, η απόδοση ήταν στο 2,92% και την προηγούμενη εβδομάδα στο 3,16%. Μέσα σε τρεις εβδομάδες έχει ανέβει κατά 97 μονάδες. Οι αποδόσεις του ιταλικού 10ετούς ομολόγου είναι μία ανάσα πριν από το 4%, στο 3,982% και τα spreads βρίσκονται στις 238,7 μονάδες.

Βιώσιμο χρέος

Η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει και μέσα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι η ελληνική οικονομία έχει δείξει ανθεκτικότητα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών…Πηγήin.gr