Καραγιάννης για Logistics Park στο Θριάσιο: Δημιουργούνται 3.000 νέες θέσεις εργασίας

Οικονομία


«Ένα σημαντικό έργο για τη Δυτική Αττική, που θα προκηρυχθεί τις επόμενες ημέρες με χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης», ανέφερε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης

Για το νομοσχέδιο που αφορά στις τροποποιήσεις της συμφωνίας παραχώρησης του έργου «Ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου Θριασίου πεδίου», ενημέρωσε την διαρκή επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, επισημαίνοντας ότι «όλες οι αλλαγές είναι προς όφελος του κράτους».

   Ο υφυπουργός Υποδομών χαρακτήρισε την επένδυση στο Θριάσιο Πεδίο, κρίσιμη για το μέλλον του εμπορευματικού σιδηροδρόμου και υπογράμμισε ότι «η χώρα θα πρέπει να καταφέρει να καταστεί επιτέλους ένα μεγάλο συγκοινωνιακό και εμπορευματικό hub για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αξιοποιώντας τη στρατηγική της θέση, δημιουργώντας συνθήκες ευρωστίας και ανάπτυξης».

   Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη «το έργο έχει περάσει πραγματικά από 40 κύματα», ενώ «ο κίνδυνος που είχαμε λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην υπόθεση Θριάσιο ευρύτερα, ήταν να υποστούμε ως χώρα δημοσιονομική διόρθωση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ».

   Για τον λόγο αυτό, όπως εξήγησε, «ο παραχωρησιούχος έκανε δεκτές όλες τις προτεινόμενες τροποποιήσεις και έτσι η συμφωνία που φέρνουμε σήμερα έχει μεγάλες αλλαγές, όλες προς όφελος του κράτους».

   Παρουσιάζοντας τις αλλαγές που επέρχονται στη συμφωνία παραχώρησης, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι:

   Πρώτον, διπλασιάζεται το εφάπαξ αντάλλαγμα από 10 σε 20 εκατομμύρια ευρώ.

   Δεύτερον, αυξάνεται η ετήσια πληρωμή προς το δημόσιο από 2,51% σε 5,00%, ενώ αυξάνεται και αντίστοιχα η ελάχιστη πληρωμή προς το δημόσιο από τα 350.000 ευρώ στα 700.000 ευρώ ετησίως.

   Τρίτον, μειώνεται η περίοδος παραχώρησης από τα 60 στα 37 έτη και υπό προϋποθέσεις μπορεί να παραταθεί για ακόμα 3, ενώ παράλληλα παρέχεται δυνατότητα στον Παραχωρησιούχο, να διαπραγματευτεί την επέκταση της παραχώρησης για επιπλέον 23 έτη σε τιμές αγοράς.

   Τέταρτον, εισάγεται ένας μηχανισμός κατανομής των κερδών σε ποσοστό 50-50 για όλα τα κέρδη της παραχώρησης, όταν ο χρηματοοικονομικός δείκτης IRR υπερβεί το 9,09%.

   «Με τις τροποποιήσεις αυτές εξασφαλίζεται, αφενός η έναρξη της παραχώρησης σύμφωνα με τις επιταγές και του ευρωπαϊκού Δικαίου και αφετέρου διασφαλίζεται απόλυτα το δημόσιο συμφέρον» τόνισε ο υφυπουργός Υποδομών σημειώνοντας ότι «μεταβάλλεται άρδην ο χαρακτήρας της σύμβασης που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση».

Πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και την ανάπτυξη

   Υπογραμμίζοντας τη σημασία του έργου, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι «το σύνολο της επένδυσης ανέρχεται σε 158,4 εκατομμύρια ευρώ, με το κατασκευαστικό κόστος να τοποθετείται κοντά στα 110 εκατομμύρια…Πηγή Skai