Καρκίνος: Εμβόλιο για επιθετικό όγκο του εγκεφάλου παρατείνει τη ζωή των ασθενών

Υγεία


Το πρώτο εμβόλιο για την αντιμετώπιση του γλοιοβλαστώματος έδωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών.

Πειραματικό θεραπευτικό εμβόλιο για άκρως επιθετικό καρκίνο του εγκεφάλου έδωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε κλινική μελέτη τελικού σταδίου.

Πρόκειται για το πρώτο εμβόλιο που αναπτύσσεται για την αντιμετώπιση του γλοιοβλαστώματος, αναφέρει το iatropedia.gr.

 Πληθαίνουν οι ενδείξεις για εμπλοκή μικροβίων στην εμφάνιση καρκίνου και τη μετάσταση

Όπως έδειξε η Φάση ΙΙΙ των κλινικών μελετών, το πειραματικό εμβόλιο DCVax προσέφερε «στατιστικά σημαντική» παράταση της επιβίωσης. Μάλιστα μερικοί ασθενείς βρίσκονται εν ζωή 7 ή 8 χρόνια από τότε που διαγνώστηκαν.

Το γλοιοβλάστωμα συνήθως δεν έχει καλή πρόγνωση, καθώς, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Νευροχειρουργικής (AANS), έξι στους δέκα ασθενείς καταλήγουν εντός της πρώτης διετίας.

Το νέο εμβόλιο ως φαίνεται παρατείνει σημαντικά την επιβίωση. «Τα συνολικά αποτελέσματα της μελέτης μας είναι εκπληκτικά», δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού κλάδου της μελέτης Dr. Keyoumars Ashkan, καθηγητής Νευροχειρουργικής στο King’s College του Λονδίνου (KCL). «Δίνουν αληθινή ελπίδα στους ασθενείς με γλοιοβλάστωμα».

Το εμβόλιο «απεδείχθη ότι παρατείνει τη ζωή», πρόσθεσε Και εξήγησε πως αυτό παρατηρήθηκε ακόμα και σε ασθενείς που «παραδοσιακά έχουν την δυσμενέστερη πρόγνωση, όπως οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν ανεγχείρητους όγκους».

Εάν η ερευνητική θεραπεία εγκριθεί, θα είναι η πρώτη έπειτα από 17 χρόνια για τους νεοδιαγνωσθέντες πάσχοντες από τον συγκεκριμένο καρκίνο. Θα είναι επίσης η πρώτη μετά από 27 χρόνια για όσους έχουν υποτροπιάζουσα μορφή της νόσου.

Η μελέτη

Η νέα μελέτη διεξήχθη 94 νοσηλευτικά κέντρα σε τέσσερις χώρες του κόσμου (ΗΠΑ, Καναδά, Βρετανία, Γερμανία). Συνολικώς εντάχθηκαν σε αυτήν 331 ασθενείς, άλλοι εκ των οποίων είχαν μόλις διαγνωστεί με γλοιοβλάστωμα και άλλοι είχαν υποτροπή.

Οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές τους τυχαία σε δύο ομάδες. Στην πρώτη χορηγήθηκε η καθιερωμένη θεραπεία μαζί με το νέο εμβόλιο. Στη δεύτερη χορηγήθηκε η καθιερωμένη θεραπεία και ένα εικονικό φάρμακο (αυτή ήταν η «ομάδα ελέγχου»).

Στους νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς, η διάμεση επιβίωση με το εμβόλιο DCVax ήταν…Πηγήin.gr