Καρκίνος: Στη φάση 1 των δοκιμών φάρμακο μέσω στόματος

Υγεία


Πώς λειτουργεί το STC-15 – Στοχεύει σε συμπαγείς όγκους, τους οποίους περιορίζει και προσφέρει αντικαρκινική προστασία

Ένα ακόμη «όπλο» στη μάχη κατά του καρκίνου επιχειρεί να προσθέσει στο ανθρώπινο οπλοστάσιο η εταιρεία βιοτεχνολογίας STORM Therapeutics Ltd. Όπως ανακοίνωσε η STORM, ξεκίνησε η πρώτη φάση δοκιμής φαρμάκου κατά του καρκίνου που χορηγείται από το στόμα. Ο πρώτος ασθενής έλαβε το STC-15, το οποίο στοχεύει σε συμπαγείς όγκους και δείχνει να παράγει αποτελέσματα. 

Ο εξαιρετικά εκλεκτικός αναστολέας METTL3, το STC-15, είναι το πρώτο μόριο που στοχεύει συγκεκριμένα ένα ένζυμο μεθυλτρανσφεράσης RNA που εισέρχεται στην κλινική ανάπτυξη. Αυτή η μελέτη -Φάσης 1- είναι μια δοκιμή πολλαπλής κλιμάκωσης αύξουσας δόσης με στόχο την ένταξη 40-60 ασθενών για τη μέτρηση της ασφάλειας, της φαρμακοκινητικής, της δέσμευσης στόχου, των βιοδεικτών που σχετίζονται με τον μηχανισμό της αποτελεσματικότητας κατά του όγκου σε ασθενείς με συμπαγείς όγκους.

Η προκλινική δραστηριότητα καταδείχθηκε με το STC-15 μέσω μηχανισμών άμεσης κυτταροτοξικής και αντικαρκινικής ανοσοαπόκρισης σε μοντέλα συμπαγούς όγκου και λευχαιμίας. Τα δεδομένα έδειξαν ενισχυμένη σηματοδότηση ιντερφερόνης και συνέργεια με τον αποκλεισμό του σημείου ελέγχου Τ κυττάρων ως σημαντικό μηχανισμό δράσης του STC-15, που έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση του όγκου και την αντικαρκινική ανοσία στα τρωκτικά.

Ο Δρ Jerry McMahon, Διευθύνων Σύμβουλος της STORM Therapeutics, δήλωσε: «Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την STORM, καθώς εισερχόμαστε στην κλινική ανάπτυξη με τον κύριο υποψήφιο STC-15 και συνεχίζουμε να προχωράμε σε έναν αγωγό που στοχεύει ένζυμα τροποποίησης RNA πέρα ​​από το METTL3. Σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε προκλινικά δεδομένα σχετικά με το STC-15 σε μελλοντικά ιατρικά συνέδρια φέτος, καθώς εξελίσσεται η μελέτη Φάσης 1 σε ασθενείς με συμπαγείς όγκους. Αναμένουμε να παρουσιάσουμε αποτελέσματα από τη μελέτη Φάσης 1 μέσα στο 2023».

Η Josefin-Beate Holz, MD, CMO της STORM Therapeutics, πρόσθεσε: «Η κλινική ανάπτυξη μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε ουσιαστικό όφελος με αναστολείς ενζύμων που τροποποιούν το RNA σε ασθενείς με καρκίνο. Αυτή η πρώτη δοκιμή είναι ένα ρηξικέλευθο ορόσημο για την κατηγορία φαρμάκων και ανυπομονούμε να λάβουμε τα αναδυόμενα δεδομένα από τη μελέτη».

Ο Justin Moser, MD, Associate Clinical Investigator του HonorHealth Research Institute, της πρώτης κλινικής που στρατολόγησε ασθενείς στη μελέτη STC-15, σχολίασε: «Στόχος μας στο HonorHealth Research Institute είναι να προσφέρουμε τις πιθανές θεραπείες του αύριο στους ασθενείς μας, σήμερα. Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συνεργασία μας με τη STORM που μας επιτρέπει να προσφέρουμε STC-15 και άλλες πρωτοποριακές, πρώτης κατηγορίας δοκιμαστικές επιλογές στους ασθενείς μας».

Ποια είναι η STORM Therapeutics

Η STORM Therapeutics (STORM) είναι μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που δημιουργεί νέες θεραπείες που…Πηγή Skai