Κεντρικές Τράπεζες: Συσσωρεύουν χρυσό με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 55 ετών

Οικονομία


Τι δείχνουν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 55 ετών, όταν το δολάριο εξακολουθούσε να υποστηρίζεται από τον χρυσό, συσσωρεύουν οι κεντρικές τράπεζες αποθέματα χρυσού.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC), το τρίτο τρίμηνο του έτους, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν την ποσότητα ρεκόρ των 399 τόνων χρυσού αξίας περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την παγκόσμια ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο να έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα.

Το κυνήγι διαμαντιών και χρυσού εν μέσω πολέμου

Το WGC αναφέρει επίσης ότι η ζήτηση λιανικής από κοσμηματοπωλεία και αγοραστές ράβδων και νομισμάτων χρυσού ήταν επίσης ισχυρή. Ειδικότερα, ανήλθε σε 1.181 τόνους το εν λόγω τρίμηνο, καταγράφοντας αύξηση 28% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μεταξύ των μεγαλύτερων αγοραστών ήταν οι κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας, του Ουζμπεκιστάν, του Κατάρ και της Ινδίας. Επισημαίνεται, όταν αν και άλλες κεντρικές τράπεζες αγόρασαν επίσης σημαντικές ποσότητες χρυσού, δεν ανέφεραν δημόσια τις αγορές τους.

Η Τουρκία

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας παραμένει ο μεγαλύτερος αναφερόμενος αγοραστής χρυσού φέτος, προσθέτοντας 31 τόνους το τρίτο τρίμηνο και ανεβάζοντας τα συνολικά της αποθέματα χρυσού στους 489 τόνους.

Με τη οικονομία να παραπέει, τον πληθωρισμό να πλησιάζει το 100% και τη λίρα να βυθίζεται ο Ερντογάν αναζητεί τρόπους για αποφύγει τα χειρότερα…

Η Κεντρική Τράπεζα του Ουζμπεκιστάν αγόρασε άλλους 26 τόνους, η Κεντρική Τράπεζα του Κατάρ 15 τόνους και της Ινδίας 17 τόνους κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Στην αγορά

Οι αγορές λιανικής ράβδων και νομισμάτων χρυσού αυξήθηκαν επίσης στην Τουρκία στους 46,8 τόνους το τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση άνω του 300% από έτος σε έτος.

Αυτές οι εξελίξεις δεν προκαλούν έκπληξη, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο χρυσός εξακολουθεί να θεωρείται το κατεξοχήν ασφαλές περιουσιακό στοιχείο σε περιόδους αβεβαιότητας ή αναταραχής παρά την εμφάνιση κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin. Ο χρυσός θεωρείται επίσης ως αποτελεσματική αντιστάθμιση του πληθωρισμού, αν και οι ειδικοί λένε ότι αυτό ισχύει μόνο σε εκτεταμένα χρονοδιαγράμματα που μετρώνται σε δεκαετίες ή και αιώνες.

Οι «ταύροι» του χρυσού

Τα καλά νέα για…Πηγήin.gr