Κηδεία Βασίλισσας Ελισάβετ: Όλες οι λεπτομέρειες και το πρωτόκολλο της τελετής

Κόσμος


Στη μία ώρα Ελλάδας η κρατική κηδεία στο Αββαείο του Ουέστμινστερ – Ο ενταφιασμός της βασίλισσας θα γίνει ιδιωτικά στο Κάστρο του Ουίνδσορ. 

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου έχει χαρακτηριστεί ήδη ιστορικό γεγονός – είναι η πρώτη κηδεία βρετανού μονάρχη σε 70 χρόνια, γεγονός που τουλάχιστον 3 γενιές ανθρώπων θα παρακολουθήσουν για πρώτη φορά.

Η βασιλική κηδεία θα μεταδοθεί ζωντανά σε όλο τον κόσμο και οι θεατές που θα την παρακολουθήσουν είναι ανυπολόγιστοι. Ενδεικτικά, την ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη της κηδείας της πριγκίπισσας Νταϊάνα, το 1997, οι τηλεθεατές ξεπέρασαν τα 2.500 δισεκατομμύρια.

H Ελισάβετ είχε εγκρίνει εκ των προτέρων όλα τα στάδια της κηδείας της ενώ είχε ζητήσει ένα συγκεκριμένο πένθιμο εμβατήριο να ακουστεί από την σκωτσέζικη γκάιντα στο Ουίνδσορ. 

– Το λαϊκό προσκύνημα που εξελίσσεται στο Ουέστμινστερ Χόλ θα σταματήσει στις 8.30 το πρωί ώρα Ελλάδας ώστε το φέρετρο με τη σορό της Ελισάβετ να μεταφερθεί με στρατιωτικό κιλλίβαντα που θα σέρνει άλογο στο Αββαείο του Ουέστμινστερ όπου θα πραγματοποιηθεί η κρατική κηδεία, στις 13.00 ώρα Ελλάδας.

–  Την Παρασκευή το βράδυ πριν την κηδεία, θα πραγματοποιηθεί η «Αγρυπνία της Πριγκίπισσας» (Vigil of the Princes). Ο Βασιλιάς Κάρολος και τα άλλα τρία παιδιά της βασίλισσας θα σταθούν σιωπηλοί δίπλα στο φέρετρο της μητέρας τους για 15 λεπτά.

αγρυπνια

Αντίστοιχη αγρυπνία έχει γίνει μόνο άλλες δύο φορές: πρώτη φορά το 1936, όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος Η’ και τα τρία αδέρφια του, οι πρίγκιπες Αλβέρτος, Ερρίκος και Γεώργιος, στάθηκαν δίπλα στο φέρετρο του αείμνηστου πατέρα τους, βασιλιά Γεωργίου Ε’ και δεύτερη τον Απρίλιο του 2002, στην κηδεία της βασιλομήτορος Ελισάβετ, μητέρας της βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Ο τότε πρίγκιπας Κάρολος- ήταν ανάμεσα στα μέλη της βασιλικής οικογένειας που στάθηκαν δίπλα στο φέρετρο.

Στις 11 ώρα Ελλάδας το Μπινγ Μπεν θα σημάνει για τελευταία φορά μέσα στην ημέρα την ώρα. Στη συνέχεια, η καμπάνα θα καλυφθεί με ένα βαρύ δερμάτινο κάλυμμα ώστε να παραμείνει σιωπηλή όλη την υπόλοιπη μέρα, ως ένδειξη σεβασμού στην εκλιπούσα βασίλισσα. 

– Βάση προγραμματισμού, στις 12.44, ο κιλλίβαντας με την σορό της Ελισάβετ θα φύγει από το Ουέστμινστερ Χολ και θα φτάσει  με πομπή στο Αββαείο στις 12.52. Και αυτή τη φορά, ο βασιλιάς Κάρολος και τα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα ακολουθούν το φέρετρο – όπως έκαναν στην κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα και του πρίγκιπα Φίλιππου. Αγήματα από όλα τα σώματα των ενόπλων δυνάμεων θα συνοδεύουν επίσης την σορό.

Κηδεία Ελισάβετ

– Η επικήδειος τελετή με την νεκρώσιμη ακολουθία θα διαρκέσει μία ώρα,παρουσία 2.000 προσκεκλημένων μέσα στο Αββαείο. Στη λήξη της τελετής θα τηρηθεί σιγή 2 λεπτών υπό τους ήχους του Last Post and…Πηγή Skai