Κινητά τηλέφωνα: Η παντοδυναμία τους στον «έξυπνο» κόσμο που δημιουργείται 

Τεχνολογία


Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, το 2021 υπήρχαν διεθνώς 5,3 δισεκατομμύρια συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας – Ραγδαία η ανάπτυξη χρήσεων κινητού τηλεφώνου και στη χώρα μας

Από παντοδύναμο εργαλείο και «φορητό γραφείο» το έξυπνο κινητό τηλέφωνο (smartphone) μετατρέπεται σε πύλη του μέλλοντος στον «έξυπνο κόσμο» που διαμορφώνεται, όχι μόνον λόγω των απεριόριστων τεχνολογικών του δυνατοτήτων στις οποίες σε καθημερινή σχεδόν βάση προστίθεται νέες, αλλά κυρίως της ταχύτατης διείσδυσης που έχει στον πληθυσμό. Σε κάθε γωνιά του κόσμου, σε όλες τις κοινωνικές και εισοδηματικές ομάδες, από τις πιο εύπορες έως τις πιο φτωχές το έξυπνο κινητό έχει πλέον διεισδύσει σε ποσοστά που αγγίζουν και το 100%.

Τα επίσημα νούμερα από το GSMA, που εκπροσωπεί το παγκόσμιο οικοσύστημα κινητών επικοινωνιών, είναι εντυπωσιακά και επιβεβαιώνουν την δύναμη των κινητών επικοινωνιών και συγκεκριμένα του έξυπνου κινητού τηλεφώνου. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, το 2021 υπήρχαν διεθνώς 5,3 δισεκατομμύρια συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, ενώ το 2025 οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τους συνδρομητές στα 5,7 δισεκατομμύρια. Η πλειονότητα των συνδρομητών αυτών, σε ποσοστό που ξεπερνά το 75% με συνεχώς ισχυρές ανοδικές τάσεις, διαθέτει έξυπνο κινητό τηλέφωνο (smartphone) και πρόσβαση στο ίντερνετ μέσω του κινητού τηλεφώνου. Εάν στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας προστεθούν και όσοι έχουν πρόσβαση σε έξυπνο κινητό μέσω κάρτας SIM η διείσδυση του κινητού τηλεφώνου στον παγκόσμιο πληθυσμό φθάνει σχεδόν το 100%.
   
Η λειτουργία του smartphone ξεπερνά την επικοινωνία – Ο ρόλος στη δημιουργία του «έξυπνου» κόσμου
  
Η κυριαρχία του κινητού τηλεφώνου δεν αφορά όμως μόνον τον τομέα της επικοινωνίας. Οι τεχνολογικές εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας, όπως η εμφάνιση του 5G και του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things), έδωσε νέες τεράστιες δυνατότητες και κυρίως εκείνης της διασύνδεσης μεγάλου αριθμού συσκευών μεταξύ τους και όλων μαζί με το κινητό έξυπνο κινητό τηλέφωνο. Σύμφωνα με στοιχεία του GSMA σήμερα περισσότερες από 15,1 δισεκατομμύρια συσκευές συνδέονται με το διαδίκτυο και όλα μαζί με κινητά τηλέφωνα, ενώ το 2025 ο αριθμός αυτός θα έχει ξεπεράσει τα 25 δισεκατομμύρια συσκευές.

 Με απλά λόγια, από το έξυπνο κινητό τηλέφωνο ο κάθε χρήστης, εκτός από άμεση τηλεφωνική επικοινωνία, μπορεί να έχει πρόσβαση και έλεγχο σε χιλιάδες αντικείμενα και συσκευές. Εντελώς ενδεικτικά αναφέρονται συσκευές από το σπίτι, όπως κλιματιστικά, πλυντήρια, φούρνοι, φωτιστικά, πόρτες, παράθυρα, τέντες, τηλεοράσεις, ραδιόφωνο που είναι συνδεμένα μέσω εφαρμογών με το κινητό τηλέφωνο του χρήστη και μπορούν να ελέγχονται και να λειτουργούν από απόσταση. Ο λόγος για τη δημιουργία του «έξυπνου» σπιτιού που γίνεται ήδη πραγματικότητα, διασυνδέοντας τα πάντα με το ίντερνετ…Πηγή Skai