Κολύμβηση: Είναι το ιδανικό άθλημα για τους ασθενείς με άσθμα; – Τι απαντά η Πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων

Υγεία


Όπως εξηγεί η κα. Τσικρικά, το βρογχικό άσθμα είναι συχνή, χρόνια και πολυπαραγοντική αναπνευστική πάθηση, με κύριο χαρακτηριστικό τη φλεγμονή των αεραγωγών.

Μπορούν οι πολίτες με άσθμα να κάνουν άφοβα τις βουτιές του στη θάλασσα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;

Την απάντηση μας δίνει η Δρ. Σταματούλα Τσικρικά, , Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας και Πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας τονίζοντας στο in πως η συγκεκριμένη δραστηριότητα όχι μόνο ωφελεί τους ασθενείς με άσθμα, αλλά επίσης υπάρχουν αθλητές τεράστιου βεληνεκούς που προτιμούν την κολύμβηση. Ωστόσο όπως επισημαίνει η ίδια θα πρέπει να υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που οι ασθενείς με άσθμα δεν θα πρέπει να παραλείψουν.

Όπως εξηγεί η κα. Τσικρικά, το βρογχικό άσθμα είναι συχνή, χρόνια και πολυπαραγοντική αναπνευστική πάθηση, με κύριο χαρακτηριστικό τη φλεγμονή των αεραγωγών.

Η υπεραντιδραστικότητα των βρόγχων και ο βρογχόσπασμος προκαλούν περιορισμό της ροής του αέρα και εμφάνιση συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα δύσπνοια, βάρος στο στήθος, συριγμό και βήχα.

  •  Ερευνα: Ο κοροναϊός μπορεί να επιδεινώσει το παιδικό άσθμα

Στην επιδείνωση των συμπτωμάτων συμβάλουν ποικίλοι εκλυτικοί ή ερεθιστικοί παράγοντες όπως η σκόνη, οι γύρεις, η υγρασία, ο καπνός, οι λοιμώξεις και η άσκηση.

Αθλητές υψηλών επιδόσεων πάσχουν από άσθμα

Λαμβάνοντας την ορθή και προσαρμοσμένη φαρμακευτική αγωγή στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητές του κάθε ασθματικού ασθενή, ο ίδιος έχει τη δυνατότητα να ζει μια καθόλα φυσιολογική ζωή και δύναται να συμμετέχει σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες χωρίς αποκλεισμούς.

Η πνευμονολόγος μάλιστα επισημαίνει πως δεν είναι  λίγοι οι αθλητές υψηλών επιδόσεων οι οποίοι αν και πάσχουν από βρογχικό άσθμα, έχουν επιφέρει επιδόσεις ανάλογες χρυσών μεταλλίων και ολυμπιακών ρεκόρ.

Μπορεί όμως η επαφή με το νερό της θάλασσας ή της πισίνας να πυροδοτήσει μια επιδείνωση των συμπτωμάτων και εμφάνισης παρόξυνσης του άσθματος; Παράγοντες όπως η θερμοκρασία του νερού, η υγρασία, και η ένταση της σωματικής άσκησης αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για τον ασθματικό ασθενή να στερηθεί τις ευεργετικές ιδιότητες της κολύμβησης σε μία χώρα που βρέχεται από…Πηγήin.gr