Κομισιόν: Το σχέδιο για επιβολή πλαφόν στο ρεύμα – Ποιοι εξαιρούνται;

Οικονομία


Τi αναφέρει έγγραφο που αποκαλύπτει το Reuters – Γιατί εξαιρεί την παραγωγή με φυσικό αέριο

Οι αναμενόμενες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, θα πρέπει να περιλαμβάνουν ένα ανώτατο όριο τιμής για ορισμένους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, που δεν λειτουργούν με φυσικό αέριο, αναφέρει έγγραφο της Κομισιόν, το οποίο αποκαλύπτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

To δημοσίευμα  έρχεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση αξιωματούχου του Κομισιόν, ότι η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν  θα περιγράψει το σχέδιο για τη θέσπιση πλαφόν στις τιμές της ενέργειας στις 14 Σεπτεμβρίου. «Η κ. Φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρός μας, θα το περιγράψει αυτό με περισσότερες λεπτομέρειες στις 14 Σεπτεμβρίου» δήλωσε η Μέχτιλντ Βέρσντέρφερ, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του τμήματος ενέργειας της Επιτροπής, σε συνεδρίαση της επιτροπής ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

  • Ενεργειακή κρίση: Σε αχαρτογράφητα νερά η Ευρώπη – Τα τρία σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι

Yπενθυμίζεται ότι η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ θα γίνει στις 9 Σεπτεμβρίου. Εκεί θα εξεταστούν οι προτάσεις – όπως το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου – ή παρεμβάσεις για να αποτραπούν δυσλειτουργίες στην αγορά.

Οι εξαιρέσεις στο πλαφόν

Σύμφωνα με το μοντέλο αγοράς που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, η χρηματιστηριακή τιμή διαμορφώνεται με βάση την τιμή που προσφέρει η ακριβότερη μονάδα που απαιτείται κάθε ώρα για την κάλυψη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Στην πράξη η τιμή καθορίζεται από τις μονάδες φυσικού αερίου οι οποίες – λόγω της εκτόξευσης της διεθνούς τιμής του καυσίμου – είναι οι ακριβότερες. Όλες οι μονάδες (λιγνιτικές, υδροηλεκτρικά, ΑΠΕ κ.λπ.) αποζημιώνονται με την τιμή που διαμορφώνει η ακριβότερη μονάδα.

Το έγγραφο που αποκαλύπτει το Reuters, αναφέρει ότι το πλαφόν στην τιμή θα βοηθούσε στην αύξηση των εσόδων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι κυβερνήσεις για να μειώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας για τους καταναλωτές και θα πρέπει να εφαρμοστεί παράλληλα με την περιορισμό της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ.

Αναφέρει επίσης ότι το μέτρο θα ισχύει για γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας, όπως…Πηγήin.gr