Κορωνοϊός-ΗΠΑ: Πώς η παραπληροφόρηση έδωσε ώθηση στο αντιεμβολιαστικό κίνημα

Υγεία


Τα αντιεμβολιαστικά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενισχύονται από συντηρητικούς πολιτικούς αλλά και από τις εκστρατείες που προέρχονται από το εξωτερικό, με την παραπληροφόρηση να προηγείται της πανδημίας.

Την ώρα που η παραπληροφόρηση αναφορικά με την covid-19 εξακολουθεί να ανθεί, ολοένα και περισσότεροι γονείς στις ΗΠΑ διερωτώνται αν και άλλα εμβόλια είναι απαραίτητα για τα παιδιά τους και ολοένα και περισσότεροι ενήλικες επιλέγουν να τα αποφύγουν.

Διότι η πολιτικοποίηση των εμβολίων κατά της covid-19 ήρθε να τροφοδοτήσει το αντιεμβολιαστικό κίνημα, συμβάλλοντας στη μείωση του αριθμού των εμβολιασμών κατά της ιλαράς, της πολιομυελίτιδας και άλλων επικίνδυνων ασθενειών.

Οι γονείς «διερωτώνται αν (τα εμβόλια) είναι πραγματικά απαραίτητα ή αν μπορούμε να τα χορηγήσουμε πιο αργά», δήλωσε ο Τζέισον Τερκ παιδίατρος στο Τέξας και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιάτρων.

«Δεν πρόκειται για την πλειονότητα των γονιών, αλλά παρατηρούμε ολοένα και πιο αυξημένους αριθμούς», πρόσθεσε.

Τα αντιεμβολιαστικά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενισχύονται από συντηρητικούς πολιτικούς αλλά και από τις εκστρατείες που προέρχονται από το εξωτερικό, με την παραπληροφόρηση να προηγείται της πανδημίας.

Εξάλλου η μείωση του ποσοστού εμβολιασμού εγείρει φόβους για την επανεμφάνιση ασθενειών που έχουν εξαλειφθεί σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Στις ΗΠΑ το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 4 με 5 ετών που έχουν κάνει τα συνιστώμενα εμβόλια μειώθηκε κατά μία μονάδα, στο 94%, την περίοδο 2020-2021.

«Το αποκαλώ παράλληλη επίδραση», σχολίασε ο Τερκ. «Φαίνεται να προκλήθηκε από τον δισταγμό απέναντι στα εμβόλια κατά της covid-19 και την αυξανόμενη δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια και τους θεσμούς στους οποίους βασιζόμαστε για να διατηρήσουμε την υγεία μας», πρόσθεσε.

Σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ οι αλλαγές ήταν εκπληκτικές, κυρίως στο απόγειο της πανδημίας: Ερευνητές παρατήρησαν ότι στο Τέξας μειώθηκε μεταξύ του 2019 και 2020 κατά 47% το ποσοστό των εμβολιασμών στα βρέφη πέντε μηνών και κατά 58% στα βρέφη 16 μηνών.

Όπως έγραψαν στο επιστημονικό περιοδικό “Vaccine”, η μείωση αυτή οφείλεται στο lockdown, στο ποσοστό των παιδιών που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους αλλά και σε «ένα επιθετικό αντιεμβολιαστικό κίνημα στο Τέξας».

Στην πολιτεία της Ουάσινγκτον παρατηρήθηκε μείωση κατά 13% του ποσοστού εμβολιασμών στα παιδιά το 2021 σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα και το ποσοστό εμβολιασμών στο Μίσιγκαν για τα μικρά παιδιά έπεσε πέρυσι στο 69,9%, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μία δεκαετία.

Και οι ενήλικες

Μείωση σημείωσαν και τα ποσοστά των ενηλίκων και των εφήβων που εμβολιάζονται για ασθένειες όπως η γρίπη, η ηπατίτιδα, η ιλαρά και ο τέτανος, σύμφωνα με τη συμβουλευτική υπηρεσία υγείας…Πηγή Skai