Κοστέλο: Προσήλωση στο Σχέδιο Ανάκαμψης, ανεξάρτητα από τις εκλογές

Οικονομία


Ο ιρλανδός αξιωματούχος της Κομισιόν με ενδελεχή γνώση της οικονομίας της χώρας μας μιλάει στα «ΝΕΑ» για τις κυβερνητικές προτεραιότητες, τη δημοσιονομική πολιτική, την κρίση, τις προβλέψεις που θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω.

Συνέντευξη στη Μαρία Βασιλείου

Να συνεχιστεί, όποιος κι αν είναι ο εκλογικός κύκλος, η εφαρμογή των οροσήμων και των στόχων του Σχεδίου Ανάκαμψης (RRF) εντός χρονοδιαγράμματος διαμηνύει ο Ντέκλαν Κοστέλο, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» λίγες μέρες πριν έρθει στην Αθήνα για να συμμετάσχει στο συνέδριο του Economist.

Αντιμετωπίζουμε μια νέα κρίση;

Σίγουρα εισερχόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο. Είναι σαφές ότι οι τιμές της ενέργειας είναι υψηλότερες από ό,τι αναμενόταν, η παγκόσμια οικονομική κατάσταση είναι λιγότερο ευνοϊκή, οι νομισματικές συνθήκες έχουν γίνει πιο αυστηρές. Θα αναθεωρήσουμε προς τα κάτω τις προβλέψεις μας για το δεύτερο εξάμηνο και για το 2023, αλλά ας μη μιλάμε για κρίση. Υπάρχουν παράγοντες που θα στηρίξουν την ανάπτυξη και είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι.

Η ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο είναι ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν. Η απασχόληση είναι υψηλή, υπάρχουν αποταμιεύσεις που θα στηρίξουν το εισόδημα των νοικοκυριών. Μπαίνουμε στον πλήρη κύκλο των εκταμιεύσεων του RRF, που θα προσφέρει φέτος στην ευρωζώνη αναπτυξιακή ώθηση 0,5% του ΑΕΠ και στην Ελλάδα, εάν προχωρήσει σύμφωνα με τον σχεδιασμό, κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ.

Ποια είναι η σωστή δημοσιονομική πολιτική;

Ο βαθμός αβεβαιότητας είναι εξαιρετικά υψηλός. Χρειαζόμαστε προληπτική και ευέλικτη πολιτική. Δώσαμε καθοδήγηση για στήριξη σε νοικοκυριά, ιδιαίτερα ευάλωτα, και σε κάποιον βαθμό σε ορισμένους κλάδους που πλήττονται σοβαρά. Με τον καιρό τα μέτρα αυτά πρέπει να γίνουν πιο στοχευμένα, προσωρινά. Ιδιαίτερα οι χώρες με υψηλό χρέος, η Ελλάδα είναι σε αυτή την ομάδα, πρέπει να ελέγχουν το επίπεδο των τρεχουσών δαπανών. Εχουμε θεσπίσει τη γενική ρήτρα διαφυγής, αλλά θα πρέπει να έχουν αξιόπιστα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά σχέδια, ώστε οι αγορές να δουν ότι υπάρχει δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Τι σημαίνει η καθοδήγηση αυτή ειδικότερα για την Ελλάδα δημοσιονομικά;

Κράτη-μέλη, όχι μόνο η Ελλάδα, ενδέχεται να…Πηγήin.gr