Κτηνοτρόφοι: Ζητούν νέα μέτρα στήριξης – Τι θα γίνει με τις ενισχύσεις

Οικονομία


Τι συζητήθηκε στη συνάντηση του ΥπΑΑΤ με εκπροσώπους κτηνοτρόφων

Νέα μέτρα για τους κτηνοτρόφους της χώρας ζήτησε αντιπροσωπεία κτηνοτροφικών φορέων κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων ζήτησε να χορηγηθεί νέα ενίσχυση στους κτηνοτρόφους (αιγοπροβατοτρόφους, αγελαδοτρόφους, βοοτρόφους, χοιροτρόφους). Στο αίτημα αυτό, σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, ο υπουργός είπε ότι συμφωνεί με την πρόταση του ΣΕΚ, να δοθεί η όποια νέα ενίσχυση ανά κεφαλή παραγωγικού ζώου (αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοιρομητέρες), ενώ τέθηκαν και τα κριτήρια για τα παραγωγικά ζώα, διαφορετικά  στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα μικρά νησιά.

 Κτηνοτροφία: Ευρωπαϊκό πακέτο αποζημιώσεων ύψους 50 εκατ. ευρώ

Επίσης, συζητήθηκαν η συνδεδεμένη ενίσχυση των βοοειδών για την ΚΑΠ 2023-2027, όπου ο υπουργός δεσμεύτηκε να γίνει και νέα συνάντηση πριν τελικά καταλήξει. .

Τέθηκαν ακόμη τα ζητήματα της απόδοσης στους αιγοπροβατοτρόφους των 4 ευρώ ανά ζώο που δεν δόθηκαν το 2020 με ευθύνη του ΥπΑΑΤ, όπως και η απόδοση του κορονοεπίδοματος σε χοιροτρόφους (30-35 χοιροτρόφοι ) που άδικα εξαιρέθηκαν. Επίσης τέθηκε και το ζήτημα των νέων κτηνοτρόφων που είχαν ενταχθεί το 2014-2016 και δεν μπόρεσαν να βγάλουν άδειες λειτουργίας  των στάβλων τους.

Να σημειωθεί ότι στην συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι κτηνοτροφικών φορέων, του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας-ΣΕΚ της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων- ΠΕΚ, του Συντονιστικού  Κτηνοτροφικών Φορέων Ανατολικής  Μακεδονίας Θράκης και του  Α.Κ.Σ. Κρέατος Ελευθέρας Βοσκής.Πηγήin.gr