Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο Unesco: «Απαράδεκτο να μην τηρούνται από όλα τα κράτη μέλη οι αρχές της σύμβασης»

Πολιτική


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο Διεθνές Συνέδριο της Unesco, που διεξάγεται στους Δελφούς.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραβρέθηκε και μίλησε στο διεθνές συνέδριο «The Next 50: The Future of World Heritage in Challenging Times, Enhancing Resilience and Sustainability», που διοργανώνει στους Δελφούς το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την UNESCO, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την υπογραφή της Σύμβασης για την Παγκόσμια Πολιτιστική και Φυσική Κληρονομιά.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε όλες τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας, που είναι και το μεγάλο στοίχημα, όπως είπε.

 Βανδαλισμός της Αγίας Σοφίας: Επικοινωνία Μητσοτάκη με τη διευθύντρια της Unesco

«Η σύμβαση των Παρισίων έχει στόχο την προστασία πολιτισμού και φυσικής κληρονομιάς»

Μιλώντας για τους Δελφούς, όπου διεξάγεται το συνέδριο της Εκπαιδευτικής Επιστημονικής και Πολιτιστικής Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον κίνδυνο από τη φωτιά που απείλησε αυτό τον ιστορικό τόπο, καίγοντας μέρος του αρχαιότερου ελαιώνα της Ελλάδας.

«Σαρανταπέντε χιλιάδες ελαιόδεντρα δυστυχώς καταστράφηκαν. Ως αποτέλεσμα των ενεργειών της Πυροσβεστικής και των τοπικών δήμων, η φωτιά περιορίστηκε μέσα σε μία περίμετρο τριών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων», δήλωσε σχετικά.

«Δεν μπορώ να σκεφτώ ένα καλύτερο παράδειγμα για το πώς η προστασία των πολιτιστικών αγαθών και των μνημείων και η συντήρηση της φυσικής μας κληρονομιάς αποτελούν μέρος της ίδιας προσπάθειας. Και αυτό ήθελε να κάνει και η σύμβαση του 1972, όταν υπογράφτηκε στο Παρίσι. Για πρώτη φορά, είχαμε ένα, νομικά δεσμευτικό διεθνώς, έγγραφο που συνδέει τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς από τη μία και τη διατήρηση της ανθρωπογενούς πολιτιστικής κληρονομιάς από την άλλη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στην Αγία Σοφία»

Παράλληλα ο πρωθυπουργός, έκανε μία ηχηρή παρέμβαση για τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας, μιλώντας στο συνέδριο στους Δελφούς.

«Όσα έγιναν εκεί, σε αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αποτελούν μια θλιβερή και προκλητική υποχώρηση από τα ανθρωπιστικά ιδεώδη, που αντιπροσωπεύει η…Πηγήin.gr