Κύπρος: Ανακαλύφθηκε νέο στέλεχος HIV – Μωσαϊκό τεσσάρων στελεχών του ιού HIV-1

Υγεία


Nέο ανασυνδυασμένο στέλεχος του ιού HIV-1 που οδηγεί σε AIDS ανακαλύφθηκε στην Κύπρο.

Eπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Εθνικό Εργαστήριο HIV του Λος Aλαμος στο Νέο Μεξικό των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ανακάλυψαν μετά από έρευνα το νέο στέλεχος ανασυνδυασμένου ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας τύπου 1 (HIV-1), που ονομάστηκε CRF91_cpx (στη φωτογραφία του Reuters/Athit Perawongmetha, επάνω, δείγμα αίματος κατά τη διάρκεια τεστ ανίχνευσης του ιού HIV-1).

Νέο ανασυνδυασμένο στέλεχος

Το γονιδίωμα του νέου ανασυνδυασμένου στελέχους «είναι ένα μωσαϊκό τεσσάρων στελεχών του ιού HIV-1: CRF02_AG, G, J και U, και τα αποτελέσματα αυτής της ανακάλυψης δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο διεθνές ιατρικό περιοδικό «Virulence» (Taylor & Francis, Ηνωμένο Βασίλειο).

Δείτε ακόμα – ΕΟΔΥ: Θερινή Ενημερωτική Καμπάνια Πρόληψης, Ελέγχου και Ευαισθητοποίησης για HIV/AIDS και ΣΜΝ

Η δημοσίευση στο

Τι είναι οι ιοί

Οι ιοί είναι μικροσκοπικά μολυσματικά σωματίδια που μπορούν να πολλαπλασιαστούν μόνο μέσα σ’ ένα κύτταρο ξενιστή. Μολύνουν τα ζωντανά κύτταρα ενός οργανισμού και αναλαμβάνουν τους μηχανισμούς του κυττάρου ξενιστή για να πολλαπλασιαστούν.

Ορισμένοι ιοί είναι γνωστό ότι προκαλούν ασθένειες στον άνθρωπο, γεγονός που έχει οδηγήσει σε πολλές πανδημίες μολυσματικών ασθενειών με την πάροδο των ετών.

Οι αναδυόμενες και επανεμφανιζόμενες ανθρώπινες ιογενείς μολυσματικές ασθένειες αποτελούν μια διαρκώς αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία με καταστροφικές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες παγκόσμιων διαστάσεων.

Ο HIV-1 είναι μεταξύ αυτών των ιών και είναι γνωστό ότι προκαλεί το απειλητικό για τη ζωή σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (Acquired Immunodeficiency Syndrome, AIDS) που έγινε παγκόσμια πανδημία το 1981.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες παγκόσμιες επιδημίες, η επιδημία του HIV-1/AIDS έχει επιμείνει για περισσότερο από 40 χρόνια και συνεχίζει να αποτελεί παγκόσμια απειλή για την υγεία μέχρι σήμερα.

Τι είναι ο HIV-1

Ο HIV-1 είναι ένας ρετροϊός που επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού οδηγώντας σε AIDS.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), από την αρχή της επιδημίας, περίπου 79,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV-1 και σχεδόν 36,3 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS.

Τα τελευταία…Πηγήin.gr