Λάρισα: Πότε θα ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις από το χαλάζι του Ιουνίου

Οικονομία


Το χαλάζι έπληξε πολλές καλλιέργειες σε μια ευρεία έκταση του νομού Λάρισας, που περιλάμβανε χωριά των δήμων Ελασσόνας, Κιλελέρ, Αγιάς και Φαρσάλων

Μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ, για τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από το χαλάζι τον Μάϊο και τον Ιούνιο σε περιοχές της Λάρισας. Οι εκτιμήσεις έχουν ξεκινήει, με προτεραιότητα στις καλλιέργειες στο στάδιο της συγκομιδής και θα ακολουθήσει, κατά την προβλεπόμενη διαδικασία, η κοινοποίηση των πορισμάτων και η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους αγρότες. Ήδη έγιναν 111 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 2.800 δηλώσεις ζημίας.

Τα παραπάνω απάντησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στύλιος, στις ερωτήσεις του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, σχετικά με τις ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες για την εκτίμηση των ζημιών και την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων από τις σφοδρές χαλαζοπτώσεις του Μαΐου και του Ιουνίου. Οι χαλαζοπτώσεις έπληξαν πολλές καλλιέργειες σε μια ευρεία έκταση του νομού Λάρισας, που περιλάμβανε χωριά των δήμων Ελασσόνας, Κιλελέρ, Αγιάς και Φαρσάλων.

 Θεσσαλία: «Σάρωσε» τις καλλιέργειες το χαλάζι – Ξεκίνησαν οι εκτιμήσεις

Εξόφληση σε μια δόση

Ο αρμόδιος υφυπουργός στην απάντησή του αναφέρει ότι «για τις ζημιές που προκλήθηκαν από χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2022 σε διάφορες καλλιέργειες (όπως σιτηρών, κριθαριών, βαμβακιών, βιομηχανικής τομάτας, ψυχανθών, δενδρωδών κ.λ.π) στην Π.Ε. Λάρισας (συμπεριλαμβανομένων των αναφερομένων περιοχών), διενεργήθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ οι απαραίτητες επισημάνσεις για την τεκμηρίωση των ζημιών σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, έγιναν 111 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 2.800 δηλώσεις ζημίας.

Το έργο των εκτιμήσεων ξεκίνησε, με προτεραιότητα στις καλλιέργειες στο στάδιο της συγκομιδής, και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο 2022. Θα ακολουθήσει, κατά την προβλεπόμενη διαδικασία, η κοινοποίηση των πορισμάτων και η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.

Σημειώνεται ότι για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου των…Πηγήin.gr