Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Στον «πάγο» τα επιτόκια της Εφορίας

Οικονομία


Στο 0,73% παραμένει ο τόκος -Τι ισχύει για την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων

Κόντρα στο ρεύμα της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το υπουργείο Οικονομικών «πάγωσε» για ένα χρόνο τα επιτόκια με βάση τα οποία υπολογίζονται οι τόκοι που επιβαρύνουν τους φορολογούμενους κάθε φορά που καθυστερούν να πληρώσουν κάποιο φόρο. Αμετάβλητα διατηρούνται και τα επιτόκια που επιβάλλονται στις οφειλές οι οποίες έχουν ήδη υπαχθεί ή εντάσσονται σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής.

Η αναπροσαρμογή των επιτοκίων αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ συμπαρασύρει τις επιβαρύνσεις που σχετίζονται άμεσα με τον υπολογισμό των τόκων και των προσαυξήσεων στις ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές. Ωστόσο, για να μην επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι το υπουργείο Οικονομικών, με απόφαση που υπογράφει ο Χρήστος Σταϊκούρας, κατ΄εξαίρεση και για ένα έτος (έως 2 Νοεμβρίου 2023) δεν μεταβάλλει τα επιτόκια του άρθρου 53 του ΚΦΔ που αφορούν τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής φόρου και τους τόκους επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων. Αυτό σημαίνει ότι το επιτόκιο εκπρόθεσμης καταβολής φόρου παραμένει στο 8,76% ετησίως ή 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης και στο 6% ετησίως ή 0,50% για κάθε μήνα σε περίπτωση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων.

Σύμφωνα με την νομοθεσία οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με τόκο επί του ποσού φόρου που «τρέχει» από την επόμενη ημέρα της λήξης της νόμιμης προθεσμίας.

Σε περίπτωση καταβολής υπερβάλλοντος ποσού καταβάλλονται τόκοι στον φορολογούμενο για τη χρονική περίοδο από την ημερομηνία αίτησης επιστροφής του υπερβάλλοντος ποσού φόρου μέχρι την ημερομηνία ειδοποίησης του φορολογούμενου για την επιστροφή του, εκτός εάν η επιστροφή φόρου ολοκληρωθεί εντός 90 ημερών από την παραλαβή από τη Φορολογική Διοίκηση της αίτησης επιστροφής φόρου του φορολογουμένου.

Τα επιτόκια

Τα επιτόκια της Εφορίας που ισχύουν σήμερα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις ρυθμίσεις είναι τα ακόλουθα

–        Εκπρόθεσμη καταβολή φόρου: Τόκος 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης ή 8,76% ετησίως.

–        Πάγια ρύθμιση. Το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37% για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 12 δόσεις και σε 5,87%…Πηγήin.gr