Λογαριασμοί ρεύματος: Ανατροπή στα μέτρα λόγω Nord Stream 1

Οικονομία


Επιστολή Σκρέκα στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας

Σε μετάθεση της προθεσμίας της 10ης Ιουλίου για την ανακοίνωση από τους παρόχους των τιμολογίων ρεύματος του Αυγούστου, προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ήδη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε συνεννόηση με την κυβέρνηση απέστειλε επιστολή στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας μεταθέτοντας την παραπάνω υποχρέωση που προβλέπει ο νόμος για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης στις τιμές ρεύματος, στις 25 Ιουλίου. Μάλιστα θα προχωρήσει σε τροπολογία για την αλλαγή της ημερομηνίας.

  •  Νέο ρεκόρ πληθωρισμού στο 12,1% τον Ιούνιο

Οι τελευταίες εξελίξεις στις ευρωπαϊκές αγορές με τη μείωση της παροχής ρωσικού αερίου στην Κεντρική Ευρώπη και κυρίως το γεγονός ότι ο Nord Stream 1 βγαίνει για 10 ημέρες μέχρι τις 21 με 22 Ιουλίου σε συντήρηση προκαλεί μεγάλη αναταραχή στις τιμές του φυσικού αερίου TTF. Οι τιμές τις τελευταίες μέρες και ώρες κινούνται σε πρωτοφανή επίπεδα αγγίζοντας ακόμα και τα 180 ευρώ ανά Μεγαβατώρα παρασέρνοντας ανοδικά και τα χρηματιστήρια ενέργειας των κρατών – μελών της Ε.Ε.

Το αποτέλεσμα είναι οι προμηθευτές ρεύματος στην ελληνική αγορά να χτίζουν τιμές κοντά στα επίπεδα των 0,50 ευρώ ανά Κιλοβατώρα, γεγονός που θα απαιτήσει τεράστιες επιδοτήσεις από την κυβέρνηση προκειμένου να πέσουν οι τιμές στα επίπεδα του περσινού Φθινοπώρου.

Έτσι, με αυτά τα δεδομένα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά σε μετάθεση της 10ης Ιουλίου για τις 25 του μηνός προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τον Nord Stream 1. Η ευρωπαϊκή αγορά ανησυχεί πως η Μόσχα δεν αποκλείεται να βρει αφορμή και να παρατείνει κι άλλο τη συντήρηση του αγωγού αφήνοντας την Κεντρική Ευρώπη στεγνή από φυσικό αέριο. Ωστόσο, όλα θα φανούν σε περίπου 15 ημέρες οπότε και τότε η κυβέρνηση θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις για το ύψος των επιδοτήσεων.

Η επιστολή Σκρέκα

Ολόκληρη η επιστολή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας έχει ως εξής:

« Θέμα: Μετάθεση Ημερομηνίας Ανακοίνωσης Χρεώσεων Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας για το μήνα Αύγουστο 2022

Αξιότιμοι κύριοι,

Όπως γνωρίζετε σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 138 του ν. 4951/2022 (ΦΕΚ Α’ 129/04.07.2022), σχετικά με τη…Πηγήin.gr